Podnikání v březnu přerušil rekordní počet živnostníků

Vládní opatření v boji proti koronaviru paralyzují českou ekonomiku. Řada živnostníků nemůže podnikat, nebo se o jejich zboží či služby podstatně snížil zájem. Více než deset tisíc jich proto v březnu přerušilo živnost.

„Nižší zájem o jejich zboží a služby a vládní opatření jsou hlavním důvodem, proč letos v březnu 10 033 živnostníků přerušilo živnost, aby se mohli přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaní a čerpat podporu v nezaměstnanosti a případně další sociální dávky,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podle analýzy Bisnode je nejvíc přerušených živností v oboru stravování a kadeřnických služeb.
Situace ale zatím – vzhledem k celkovému počtu držitelů živnostenského oprávnění v ČR – není katastrofální. Jak kritický bude dopad na tuzemský byznys ukáží až dubnová a květnová čísla.

Problém mají hospody a kadeřnictví

Ve srovnání s předchozími dvěma lety se počet přerušených živností ve třetím měsíci roku zvýšil o 47 respektive 71 procent. V roce 2018 pověsilo v březnu svůj byznys na hřebík 5869 živnostníků, o rok později 6810 lidí.

Podle analýzy Bisnode je nejvíc přerušených živností v segmentu stravování (639) – to je meziročně o 54 % více. Následují kadeřnické služby s 615 přerušenými živnostmi, ve srovnání s rokem 2019 se jedná dokonce o 155% nárůst. O 147 procent se zvýšil také počet pozastavených živností v oblasti činností pro osobní a fyzickou pohodu, kam spadají lázně, solární či masážní studia.

„V těchto případech se jedná o aktivity, které mají zcela nebo z velké části zákaz podnikání v souladu s vládním nařízením,“ dodává Petra Štěpánová. Vůbec k nejvyššímu procentnímu nárůstu pozastavených živností došlo v oboru zprostředkování velkoobchodu.

• Oblasti podnikání: Obchod | Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme