Podnikatelé často čelí nepřehlednému právnímu prostředí

Příliš mnoho regulací a jako důsledek nepřehlednost právního prostředí. To jsou dva klíčové problémy, kterým musí dennodenně čelit každý český podnikatel. Zdálo by se, že to nemusí být takový problém, stačí přece dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona. Jenže…

Ten, kdo v Česku nejvíce doplácí na nepřehlednou legislativu a množství povinností, je podnikatel. Pokud se snaží dodržovat všechny povinnosti, které po něm vyžaduje stát, čelí nepřehlednému, nepředvídatelnému a z jeho pohledu chaotickému prostředí. Přitom se zdá, že je to jednoduchý úkol. Stačí dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona. Jenže těchto pět slov za sebou skrývá tisíce povinností ve stovkách složitých právních předpisů. Podnikatelé musejí dodržovat nejenom zákony, ale také vyhlášky, metodické pokyny či nařízení. To vše pod hrozbou vysokých pokut či nepříjemných komplikací s úřady.

Byrokratičtí otloukánci

Stát požaduje po podnikatelích plnění povinností vyplývajících z právních předpisů, sám ale nijak neeviduje, kolik jich musí podnikatelé plnit a v kolika zákonech. Nejrealističtější odhady přitom uvádí, že aktuálně existují přes dva miliony platných zákonů, norem, vyhlášek, předpisů a nařízení. Takový stav není dlouhodobě udržitelný.

Podnikatelé vnímají takový stav negativně či rezignovaně. Jak ukázalo nedávné šetření Hospodářské komory, kvůli častým změnám předpisů nejsou schopni dostatečně reagovat na novinky. Podnikatelé podle průzkumu nejčastěji kritizují nejednoznačný výklad zákonů, nařízení a vyhlášek, mají pocit, že o podmínkách k podnikání často nerozhodují zákony a vyhlášky, ale úředníci.

I přes to, že se zbytečné přetížení podnikatelů nelíbí ani řadě politiků, celkové množství povinností stále roste. Čeští podnikatelé se cítí jako byrokratičtí otloukánci v zajetí povinností a pod hrozbou pokut. A to i proto, že musí čelit velké frekvenci novelizací. Třeba úprava správních poplatků doznala za posledních 20 let přes 180 změn. Na 120 změn v tomto období doznal živnostenský zákon. Prováděcí předpisy stavebního zákona se pak třeba měnily více než stokrát. Obyčejný podnikatel nemá příliš šancí takové množství změn sledovat. A co takhle podat mu pomocnou ruku?

Jediným hlídačem je zatím PES

Projektů, které se podnikatelům snaží usnadnit život, je stále málo. Jedním z nejnovějších a zároveň nejkomplexnějších je Právní elektronický systém (PES). Vyvinula ho HK ČR ve spolupráci s předními odborníky v oblasti IT. PES je unikátní systém, který jako jediný v Česku umí dle zadaných parametrů vybrat všechny povinnosti, které pro podnikatele vyplývají z vybraných zákonů. Jeho cílem je zejména ušetřit čas a peníze podnikatelů tak, aby se mohli věnovat především svému podnikání.

Podnikatel v Česku tvrdý chleba má aneb Příklad z praxe

Podnikatel Radek z Prahy provozuje cyklistický obchod. „Musím umět ventily, ložiska, poloosy, duše, lanka nebo tlumiče. Paragrafy a vyhlášky studovat nechci. Je toho moc, nerozumím tomu a za každou maličkost hrozí pokuta. Raději se chráním,“ dodává a líčí svůj příběh.

Téměř všechnu svoji energii věnuje svému cyklistickému obchůdku. Má to štěstí, že je mu práce koníčkem a že opravování a sestavování jízdních kol miluje. „Co už tolik nemusím, je množství povinností, a zejména jejich časté změny, které absolutně nestíhám sledovat. Neberte mě špatně, chápu, že kontrola dodržování zákonů ze strany státu je nezbytná, ale já nejsem právník a v obrovském množství chaotických předpisů se nevyznám. Nemám na to při své práci čas a ani se nechci těmto věcem věnovat. A koneckonců řetěz ani duše se samy nevymění,“ svěřuje se Radek a přidává jeden malý příklad: „V začátcích podnikání jsem na své poštovní schránce opomenul pod názvem uvést identifikační číslo mojí firmy. Taková maličkost mě při kontrole z živnostenského úřadu málem stála 5 000 korun, a to i přesto, že jsem identifikační číslo hned dopsal. Žádné upozornění nebo lhůta k nápravě, rovnou pokuta a arogantní chování. Po nepříjemném jednání jsem nakonec odešel s pokutou 500 korun. I tak…“

Radek nechce riskovat, aby se jeho zkušenosti opakovaly, a je jedním z podnikatelů, kteří už si pořídili systém PES: „Ten mě chrání a má v patrnosti všechny povinnosti, které musím vůči státu plnit. Já se tak mohu plně věnovat tomu, co umím a co mě živí.“

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Zdeněk Neužil s přispěním Šárky Beránkové a Aleše Kučery

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme