Podnikatelé očekávají výrazný nárůst nákladů. NRB pomáhá s investicemi do nevyhovujících budov

Více než polovina tuzemských podnikatelů předpokládá nárůst výdajů souvisejících s fakturami za energie až o padesát procent, ukázal průzkum Hospodářské komory. Podle výsledků šetření neexistuje firma, která by předpokládala cenový pokles. Jejich úsilí se tak stále více projevuje v investicích do úsporných projektů.

Národní rozvojová banka (NRB) chce poradenským programem ELENA podnikatelům usnadnit cestu při přípravě revitalizace, ušetří 90 procent nákladů a navíc nabízí možnost bezúročného financování.

Ilustrační fotografie

Investice do objektů za účelem úspory energií je pro podnikatele při násobných cenách aktuální téma. Téměř všichni respondenti (97 %) průzkumu Hospodářské komory čekají meziroční nárůst cen. Více než polovina podnikatelů očekává nárůst energetických vstupů vyšší než o 50 %. Ani jedna firma naopak nepočítá, že by cena energií letos klesla. Aby podnikatelé dokázali revitalizaci uskutečnit, musí mít připravené prostředky na přípravu projektu, který je často spojován s poměrně složitým a nákladným procesem, administrací a následně musí vynaložit prostředky i na investici samotnou.

„Když jste malá firma, dvakrát si rozmyslíte, do čeho budete investovat. Několik let jsme měli připravený projekt rekonstrukce celého areálu, díky němuž by došlo k rozšíření prostor a který by zároveň přinesl energetickou úsporu, ale protože jsme firma sídlící v hlavním městě, nepřicházelo ani v úvahu, že by její rozvoj usnadnila některá ze státních podpor,” popisuje Mahulena Pertlová, zakladatelka firmy KAMA, která se zaměřuje na výrobu pleteného sportovního zboží. 

Národní rozvojová banka podnikatelům nabízí poradenství při revitalizaci nehospodárných budov za účelem úspory energií. „Poskytujeme profesionální pomoc prostřednictvím poradenského programu ELENA, který nabízí konzultaci projektů v souvislosti se spotřebou energie, zpracování energetického posudku a kompletaci žádosti o bezúročné financování z programů ENERG a Úspory energie. Navíc nabízí úhradu až 90 % způsobilých výdajů. Podnikatelé tak zaplatí pouze desetinu a nemusí mít obavy o nákladný a složitý proces příprav,” říká o programu ELENA koordinátor Čestmír Hrdinka.

Pomoc pro podnikatele po celé republice

Programy s bezúročnými úvěry, které NRB nabízí, pomáhají podnikatelům po celé republice, a to včetně Prahy, kde často chybí potřebná státní podpora. Program ENERG umožňuje získat bezúročně finance na investiční projekty spojené s úsporami energií v metropoli. Pro projekty, které nespadají na území hlavního města a jsou realizovány kdekoliv jinde na území České republiky, je určen program Úspory energie.

Právě takovou pomoc využila i společnost KAMA, které pro podnikání již prostory nestačily a bylo třeba rozšiřovat a zároveň zefektivnit jejich užívání. „Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli o programu ENERG od NRB, která poskytuje bezúročné úvěry pro firmy v Praze, byla volba financování jasná. Vedle rozšíření jsme celý objekt zateplili, kompletně vyměnili osvětlení na LED a zajistili odvod odpadního tepla odvětrávacím systémem do prvního patra, kde jím budeme tyto prostory vytápět,“ říká Mahulena Pertlová s tím, že celkově tak společnost snížila spotřebu energie téměř o jednu pětinu. 

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika | Správa majetku, nemovitosti

Doporučujeme