Podnikatelem roku je zakladatel portálu Kiwi.com Oliver Dlouhý

Vítězova firma vyvíjí jeden z globálně nejpoužívanějších vyhledávačů letenek a další dopravy. Z malého brněnského startupu vyrostla společnost na giganta s obratem 30 miliard korun ročně. Oliver Dlouhý bude reprezentovat Česko na světovém finále soutěže v Monte Carlu.

EY Podnikatel roku 2019

Trofej EY Podnikatel roku 2019 pro nejlepšího podnikatele a celorepublikového vítěze si Dlouhý převzal na slavnostním večeru 3. března 2020 v pražském paláci Žofín.

Vítězův webový portál Kiwi.com je zaměřen na vyhledávání leteckých spojů. Denně zpracuje 100 milionů vyhledávání. Roční obrat firmy dosáhl v roce 2018 téměř 30 miliard korun. Přes 40 procent tržeb generuje Evropa, čtvrtinu Amerika, zbytek Asie. Kromě letenek už dnes systém zahrnuje i pozemní dopravu.

Firma, která vyrostla z malého brněnského startupu, je dnes globální společností s téměř tisícovkou zaměstnanců v osmnácti pobočkách po celém světě. Další dva tisíce lidí pro Kiwi.com pracují externě. Centrála ale zůstává v Brně, kde je také část zákaznického servisu a vývoje. „V Čechách vnímám vlnu internetových globálních podnikatelů, ale je jich tu stále málo. I kdyby měl tento úspěch inspirovat jednoho dalšího podnikatele, budu mít velkou radost,“ řekl po udělení titulu Oliver Dlouhý.

Cenu dostal i mladý talent nebo občanské sdružení

Vedle hlavní ceny se udělovaly tituly i v dalších kategoriích. EY Technologickým podnikatelem roku 2019 se stal Michal Tresner ze společnosti ThreatMark. Cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění si odnesl Ondřej Kobza, majitel společnosti Zahrada na střeše. Trofej pro nejlepšího společensky prospěšného podnikatele putuje do rukou Antonína Nekvindy a Josefa Suchára z občanského spolku Sdružení Neratov. EY Začínajícím podnikatelem roku 2019 se stal dvaadvacetiletý Václav Staněk, zakladatel společnosti Vasky trade, který rovněž zvítězil v soutěži o nejlepší podnikatelský příběh 2019 v hlasování čtenářů MF DNES a iDNES.cz.

Světové finále má být v červnu

Národní kolo celosvětové podnikatelské soutěže se v České republice konalo již podvacáté. Oliver Dlouhý bude reprezentovat Českou republiku na světovém finále, které se uskuteční 4. až 7. června 2020 v Monte Carlu. O titul EY Světový podnikatel roku se utká s národními vítězi z přibližně šedesáti zemí světa.

Redakčně upravená tisková zpráva soutěže EY Podnikatel roku

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme