Podnikatelská delegace bude usilovat o nové obchodní kontakty v Saúdské Arábii a Iráku

Hospodářská komora České republiky organizuje ve dnech 23. až 25. května dvě podnikatelská fóra a několik obchodních jednání, která proběhnou u příležitosti pracovní cesty ministra zahraničních věcí Jana Lipavského v Saúdské Arábii a Iráku.

Podnikatelskou delegaci do obou zemí povede někdejší diplomat ve službách České republiky, arabista a předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory Ilja Mazánek.

Rijád, Saúdská Arábie

Hospodářská komora v saúdskoarabském Rijádu připravuje návštěvu veletrhu cestovního ruchu Riyadh Travel Fair, na kterém letos vystavuje přes 300 subjektů z 55 zemí světa, a to včetně České republiky. Ve středu organizuje podnikatelské fórum a dvoustranná jednání saúdských a českých firem. Česko-irácké podnikatelské fórum se uskuteční ve čtvrtek 25. května v iráckém hlavním městě Bagdádu.

Patnáctičlennou podnikatelskou delegaci budou tvořit firmy působící v oblastech obranného průmyslu, petrochemického průmyslulázeňství, informačních technologií, hudebního průmyslu nebo stavebnictví. Některé podniky se k delegaci připojí po vlastní ose.

V souhrnu je druhým největším obchodním partnerem Saúdské Arábie Evropská unie. Země je největší ekonomikou v regionu a zemí s druhými největšími zásobami ropy na světě. Disponuje ale i velkými zásobami dalších nerostných surovin, jejichž těžba se má stát jedním z pilířů ekonomiky. České firmy tak můžou reagovat na zvýšenou poptávku po důlních technologiích a technologickém transferu.

Saúdská Arábie dlouhodobě vynakládá na sektor obrany 6–8 % HDP. Země je také druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě. Poptává systémy detekce a neutralizace dronů všech typů, stejně tak dronovou techniku sama nakupuje. Vláda plánuje významné rozšiřování místní letištní sítě a kapacity stávajících letišť.

Příležitosti skýtá také kovozpracovatelský průmysl, budování domácích průmyslových kapacit je jednou z priorit vládní strategie. Vysoká je poptávka po řešeních z oblasti ICT, zejména kybernetické bezpečnosti a přidružených služeb, kde mají české firmy dobrou pověst.

Saúdská populace by se měla rozrůst z dnešních 35 milionů až na 45 milionů v roce 2050. Do roku 2050 by se také měla zvýšit střední délka dožití ze 76,4 na 81,8 let. Vedle budování a rozšiřování zdravotnických zařízení se vláda proto zaměřuje na rozvoj domácího farmaceutického průmyslu. Saúdská Arábie má ambici stát se regionálním farmaceutickým hubem.

Bagdád, Irák

V Iráku českým firmám nabízejí řadu příležitostí projekty na rekonstrukci, výstavbu či modernizaci rozvodných sítí a elektráren. Země plánuje také investice do fotovoltaických elektráren.

Irák má zájem o spolupráci s českými firmami v oblasti filtrace a čištění vody, desalinizace, rozvodu a distribuce vody, vodních pump a technologií souvisejících s těmito oblastmi.

Také v Iráku má český obranný průmysl tradičně velmi dobrou pověst. České zbrojovky budou usilovat zejména o kontrakty na modernizaci a údržbu starší techniky, ale také na dodávky nových produktů, zejména dronů a protidronového vybavení.

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Hospodářská komora připravuje také podnikatelskou misi do Izraele. Uskutečnit by se měla v termínu 18. až 21. června. Zaměřená bude na sektor ICT, lázeňství, zdravotnictví a vodohospodářství.

• Teritorium: Asie | Irák | Saúdská Arábie | Zahraničí

Doporučujeme