Podnikatelům na venkově chybí bankomaty. V době koronaviru se nemohou dostat k hotovosti

Česko je v dostupnosti bankomatů nejhorší v celé Evropské unii. Podnikatelé i obyvatelé venkova na problém upozorňují řadu let, pomoci se nedočkali. Zhoršeným přístupem k hotovosti jsou tak ohroženy čtyři miliony lidí.

Česko je totiž dlouhodobě zemí, která má v celé Evropské unii nejmenší množství bankomatů na počet obyvatel. | Foto. Shutterstock

Dlouho neřešený problém českého venkova dohnal podnikatele i zákazníky menších městeček a obcí v nejhorší době. Mají problém se dostat k hotovosti, případně ukládat tržby na účet. Tam, kde nejsou pobočky bank, a zároveň pošty kvůli epidemii koronaviru omezily nebo zrušily provoz, se živnostníci a malé firmy při omezení pohybu v rámci nouzového stavu ocitají bez peněz.

Česko je totiž dlouhodobě zemí, která má v celé Evropské unii nejmenší množství bankomatů na počet obyvatel. Obyvatelům Prahy a dalších českých velkoměst, kteří jsou na ulicích a v nákupních centrech zvyklí potkávat bankomaty na každém rohu, nemusí tento problém připadat podstatný. Ale pro miliony obyvatel na venkově je velkou komplikací v běžném životě, ze které se v době pandemie koronaviru stal ještě výraznější problém.

Selhání bank

Selhání tuzemských bank i politiků zodpovědných za regulaci finančního sektoru ukazují data Evropské centrální banky z roku 2018. Česká republika má se 471 bankomaty na milion obyvatel nejhorší dostupnost v této oblasti. Výrazně zaostává za dalšími zeměmi na chvostu tabulky, jako je  Bulharsko s 806 bankomaty, Slovinsko se 796 bankomaty a Maďarsko s 522 bankomaty. Evropský průměr, který Česko výrazně sráží dolů, činí 846 bankomatů.

Proč se Česko ocitlo v „rozvojovém finančním světě“ si nedokáží vysvětlit ani odborníci. „Ten důvod je podle mého názoru čistě ekonomický. Jednak každý bankomat něco stojí. A není to mimochodem málo, pohybujeme se minimálně ve statisících korun, přičemž ještě dražší jsou vkladové bankomaty, ty musí totiž umět poznat padělky. Kromě toho, obsluha každého bankomatu také něco stojí. Přitom si je potřeba uvědomit, že peníze v bankomatech uložené jsou pro banku peníze, které nenesou žádný zisk,“ konstatuje Tomáš Hládek, poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpečnost.

Jenže ekonomický pohled nevysvětluje, z jakého důvodu mají výrazně více bankomatů na počet obyvatel i výrazně chudší země, jako je Bulharsko nebo Rumunsko. „Proč mají ale bankomatů jinde víc, vysvětlit neumím. Může to být třeba i tím, že tam není natolik rozvinut bezhotovostní platební styk, v něm Česko patří v Evropě mezi leadery,“ dodává Tomáš Hládek.

Pod pět tisíc obyvatel nezájem

Banky mívají svoje bankomaty především ve svých kamenných pobočkách. Ty bývají obvykle jen ve větších obcích zhruba od pěti tisíc obyvatel. Podle Českého statistického úřadu je však v tuzemsku obcí s méně než pěti tisíci obyvateli téměř šest tisíc. A žije v nich přes čtyři miliony obyvatel. Tito lidé za normálních okolností musejí hotovost vybírat buďto na poště, nebo musí dojíždět do většího města. Vzhledem ke špatnému dopravnímu spojení na venkově mají i za normálních okolností problém dostat se k penězům. Karanténa a nouzový stav však dostaly čtyři miliony lidí do velmi komplikované situace.

Podnikatelé na venkově mají problém dostat se k hotovosti. | Foto: Shutterstock

Některé banky ani ve světle nynějších problémů milionů lidí na venkově o zvýšení počtu bankomatů neuvažují. „V současné době máme 268 bankomatů, primárně v městech nad 20 tisíc obyvatel. v současné době je stav optimální vzhledem k potřebám našich klientů,“ uvedl Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank pro Českou republiku a Slovensko.

Nejvíce bankomatů na venkově má Česká spořitelna. Z 1244 výběrových bankomatů, 170 duálních bankomatů, které nabízejí výběr i vklad hotovosti, a 93 vkladových bankomatů, je téměř pětina umístěna v obcích s méně než 5000 obyvatel. Dlouhodobě tak provozuje nejširší síť bankomatů v České republice s podílem na trhu okolo 27 procent. Určité zvýšení dostupnosti služeb v této oblasti připravuje. „Větší navýšení počtu samotných strojů neplánujeme. V průběhu letošního roku bychom však chtěli zvýšit počet míst, kde si klient bude moci vyzvednout hotovost, a to zprovozněním funkce výběru hotovosti na některých stávajících vkladových bankomatech,“ uvedl Lukáš Kropík z odboru komunikace České spořitelny.

S novými bankomaty přicházejí v posledních letech především nové, menší banky. Některé však volí jinou strategii. „Klienti Equa bank mohou využívat bezplatné neomezené výběry ze všech bankomatů na území České republiky, kterých je více než 5000. Samotná Equa bank má 16 bankomatů s možností vkladu. Jako jediná banka na českém trhu umí Equa bank pro své klienty prostřednictvím těchto bankomatů vložení hotovosti nejen v českých korunách, ale i v eurech nebo v dolarech přímo na cizoměnové účty,“ vysvětluje mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Bankomaty pro obce i bezkontaktní platby

Zlepšení by mohl přinést provozovatel bankomatů Euronet. Ten byl v minulosti kritizován za předražené výběry pro turisty ve velkých českých městech. Nyní však mění strategii a spolupracuje s obcemi při umisťování bankomatů na venkově. „Čím dál více starostů menších obcí se na nás obrací a volají po nápravě této situace. Jsou připraveni spolupracovat, aby měli bankomat dostupný přímo ve své obci,“ komentuje současnou situaci výkonný ředitel Euronet ČR Ondřej Kozák.

Letos by v Česku měly vzniknout desítky nových bankomatů | Foto: Shutterstock

Bankomaty společnost instalovala například v Brodku u Přerova, na Božím Daru nebo v Mostech u Jablunkova. Za provoz bankomatu platí obce firmě paušál necelých 20 tisíc korun měsíčně. Společnost letos plánuje instalovat desítky dalších bankomatů.

Starostové malých obcí a podnikatelé z venkova kromě této aktivity zřejmě rozsáhlejší pomoc očekávat nemohou. Alespoň částečně by ho ale mohly zmírnit moderní technologie. „O uvedeném problému víme, ale není naší prioritou jej řešit. Snažíme se naopak pomoci, aby bylo v České republice lepší prostředí pro digitalizaci a elektronizaci podnikání, a to včetně bezhotovostních plateb. Za tímto účelem jsme i signatářem memoranda, na jehož základě se nám podařilo ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky dovést do cíle projekt, díky kterému získají tisíce podnikatelů platební terminál na rok zdarma. Toto jsou kroky, které jsou důležité pro celkový rozvoj ekonomiky a malého a středního podnikání,“ vysvětluje Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva a předseda Legislativní rady Malého a středního podnikání Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Právě větší rozšíření bezhotovostních plateb by tak mohlo dlouholetý hendikep českého venkova zmírnit.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme