Podpora podnikatelských a rozvojových projektů v Kyrgyzstánu

Velvyslanec České republiky navštívil ve dnech od 13. do 18. září 2021 Kyrgyzstán, kde projednával možnosti prohloubení obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Kyrgyzstánem.

Program velvyslance Rudolfa Hykla zahrnoval jednání s představiteli státní správy a městských administrací, setkání se zástupci českých a kyrgyzských společností a podnikatelských asociací, přípravu mise českých ekologických technologií do Kyrgyzstánu.

Ilustrační fotografie

Dále se účastnil prohlídky dodaných českých zařízení očisty vody a obnovitelných zdrojů energie a monitoroval projekty financované z české rozvojové pomoci. Velvyslance při jednáních v Biškeku a Issyk-Kulské oblasti doprovázela ekonomická diplomatka Olga Kalinová.

Setkání velvyslance s ministrem zemědělství, vodních zdrojů a regionální spolupráce Askarbekem Dzhanybekovem se týkalo možností bilaterální spolupráce v oblasti rozvoje živočišné výroby a plemenářství, zejména dodávek českého plemenného skotu a souvisejících technologií chovu do Kyrgyzstánu.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Kyrgyzská strana informovala o několika prioritách rozvoje domácího zemědělství a souvisejících oblastí, mezi které patří vodní hospodářství a rozvoj regionů, organické zemědělství a potravinářství, digitalizace, potravinová bezpečnost, dovoz plemenného skotu, rostlinářství a podpora vývozu domácích surovin a organické produkce do EU.

Česká republika do Kyrgyzstánu dodává též potravinářské technologie, z opačné strany je perspektivní import kyrgyzské ovčí vlny merino. Mezi další body diskuze patřil rozvoj rostlinářství vč. studijně-výzkumné spolupráce a možnosti lokalizace výroby české zemědělské techniky v Kyrgyzstánu. Jednání české delegace s ministrem byl přítomen zemědělský expert Ministerstva zemědělství ČR v Kazachstánu Artom Lukašov.

Podpora projektů českých firem v oblasti nakládání s vodou a modernizace městské infrastruktury se stala tématem jednání velvyslance Hykla s Aibekem Džunušalijevem, primátorem hlavního města Biškek, a též Ermatem Džumaevem, primátorem města Karakol, regionálního centra Issyk-Kulské oblasti, a Berdibekem  Imanbekovem, primátorem turistického střediska Čolpon Aty.

V průběhu jednání byly prodiskutovány konkrétní možnosti zapojení českých firem vč. informace o chystaných tendrech do projektů očisty odpadních vod, malých vodních elektráren, řešení problémů městské dopravy, odstranění smogu a utilizace pevných odpadů.

Byly zmíněny úspěšné projekty českých firem v regionu vč. příkladů komplexních řešení, které zástupce městských administrací zaujaly s ohledem na specifické potřeby Issyk-Kulského regionu, nacházejícího se v biosférické zóně.

Ilustrační fotografie

Kyrgyzská strana v této souvislosti uvítala plánovanou misi českých firem dodavatelů zelených technologií, která by měla proběhnout na jaře 2022 v Biškeku a v Issyk-Kulském regionu jakožto projekt ekonomické diplomacie. Další diskutovanými body spolupráce se stalo zemědělství a modernizace regionálního letiště v Karakolu.

V průběhu návštěvy se dále zástupci velvyslanectví setkali s náměstkem Oktiabrem Urmambetovem na Ministerstvu vnitra Kyrgyzstánu s cílem projednání možností spolupráce mezi státními správami obou zemí, dále s představiteli českých firem Khaanzaa a Owen Stitch Studios, vedením obchodní komory JIA.

Zástupci si prohlédli dodané technologie očisty vody a obnovitelných zdrojů energie českých firem Regulus a Envipur provozované v dětském rekreačním zařízení Jetigen a uskutečnili závěrečný monitoring B2B projektu financovaného Českou rozvojovou agenturou. V průběhu návštěvy proběhlo setkání se zástupci krajanské komunity „Nazdar“.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autorka: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Kyrgyzstán | Zahraničí

Doporučujeme