Podpora virtuální reality v Dubaji přinese peníze i pracovní místa

Dubaj spustila novou strategii zaměřenou na virtuální a rozšířenou realitu, jejímž cílem je podpořit inovace v oblasti nových technologií.

Emirát chce podporou IT sektoru vytvořit více než 40 tisíc pracovních míst a do ekonomiky přinést 4 miliardy dolarů.

Ilustrační fotografie

Klíčové pilíře strategie se zaměřují na rozšířenou realitu, která propojuje fyzický a virtuální svět, virtuální realitu, smíšenou realitu a digitální dvojčata, tedy virtuální reprezentaci objektu nebo systému fyzického světa. Cíle strategie kladou důraz na využití dat v reálném čase, strojového učení a IoT. Počítá se se simulací AI (umělé inteligence) a blockchainu ke zlepšení procesů lidského myšlení.

Strategie má za úkol podporovat talenty a investovat do vzdělávání zaměřené na vývojáře, tvůrce obsahu a uživatele digitálních platforem v komunitě metaverse. Dále rozvíjet technologii Web 3.0 a její aplikaci pro vytváření nových vládních pracovních modelů, a to v důležitých odvětvích, včetně cestovního ruchu, vzdělávání, maloobchodu, práce na dálku, zdravotní péče a právního sektoru.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Dubaj chce mezi top 10

Město je v současné době domovem více než tisíce společností působících v sektoru metaverse a blockchainu, které přispívají k národní ekonomice částkou 500 milionů USD. Nová strategie je integrovaný plán, jehož cílem je umístit emirát Dubaj mezi deset nejlepších měst, která budou formovat budoucnost těchto technologií po celém světě. Pro české firmy v oboru se tak naskýtá uplatnit se nejen na dubajském trhu, ale i v celých Spojených arabských emirátech.

Ty již dokázaly, že v oblasti digitalizace ve veřejném sektoru jsou velice úspěšné. Po zavedení technologie blockchainu ve veřejných službách zahrnující transakce a zpracování dokumentů, dosáhly Emiráty ročních úspor ve výši téměř 3 mld. USD. Například dubajské policejní oddělení vydalo tisíce chybějících pasových certifikátů pomocí platformy založené právě na blockchainu. Ministerstvo zdravotnictví a prevence mezitím spustilo jednu z prvních národních blockchainových platforem pro bezpečné ukládání lékařských dat.

Emiráty podporují kryptoměny

Dalším zásadním tématem ve Spojených arabských emirátech jsou kryptoměny. Podle výzkumné agentury YouGov 67 % obyvatel země říká, že mají zájem v příštích pěti letech investovat do kryptoměn.

Emiráty jsou zároveň trhem, kde 40 % spotřebitelů důvěřuje kryptoměnám. Například dubajská doručovací služba Yalla Market přijímá kryptoměny USDT (Tether) a USDC jako způsob platby ve své mobilní aplikaci. Jedna z nejznámějších leteckých společností Emirates plánuje přijímat platby za služby v bitcoinech a také spustit své vlastní nezaměnitelné tokeny (NFT).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty). Autor: Michal Florus, ekonomický diplomat.

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme