Pohyb zboží a služeb v Peru omezen

Na základě dekretu č. 044-2020 prezidenta Peruánské republiky ze dne 15. 3. 2020, kterým byl vyhlášen stav nouze na celém území Peru, je omezen pohyb osob, motorových vozidel a mezinárodní letecká doprava, což se částečně dotýká i pohybu zboží a služeb.

Nouzový stav v Peru byl poté prodloužen až do 12.dubna s možností dalšího prodloužení.

Bylo zadrženo více jak 21 tisíc osob, protože nerespektovali dané opatření, zejména zákaz vycházení mezi 20:00h až 5:00h ranní. Vzrůstá i napětí v ulicích mezi armádními složkami a chudým obyvatelstvem zejména na okrajích velkých měst.

Osobní automobilová doprava je rovněž až do odvolání zakázána: povolení cirkulovat mají pouze nákladní dopravci v oblasti potravin, léků a zdravotních pomůcek, zajišťovatelé poštovních služeb, logističtí operátoři a vozidla zajišťující autoservis.  

Pokračovat v práci mohou rovněž poskytovatelé nejnutnějších služeb jakými jsou pitná voda, plyn, elektřina, telekomunikace, odvoz a zpracování odpadu apod. 

Stát uvolnil finanční prostředky pro rodiny, které se nacházejí ve finanční tísni. Celkově jim vláda poskytne bonus 380 solů. Počet nakažených novým koronavirem Covid-2019 stále narůstá, k dnešnímu dni je v Peru již 852 nakažených, 18 lidí zemřelo a 16 pacientů se vyléčilo.

Dle rozhodnutí peruánské vlády byl od neděle 22. března 2020 kompletně uzavřen vzdušný prostor Peru.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Limě (Peru). Autorka: Ing. Radka Sibille.

• Teritorium: Peru

Doporučujeme