Pokles dovozu hovězího masa do Velké Británie

Dovoz čerstvého a mraženého hovězího masa do Velké Británie zaznamenal od srpna 2021 pokles o 16 %, tj. o 3,5 tis. tun. Spotřebitelé v souvislosti s rostoucími životními náklady utrácejí za potraviny méně.

Podle údajů Rady pro rozvoj zemědělství (ADHB) zůstává největším dodavatelem hovězího masa do Velké Británie Irsko, které tam v srpnu 2022 vyvezlo 12,4 tis. tun. Ve srovnání se srpnem 2021 však objem irského dovozu poklesl o 27 %.

Ilustrační fotografie

Dovoz z Nizozemska se rovněž snížil (o 24 %), dodávky hovězího masa z Polska pak zaznamenaly při celkovém poklesu o více než 800 tun propad 41 %.

Podle údajů Ústředního statistického úřadu Irska se irští výrobci od července 2021 potýkají při výrobě potravinářských produktů s výrazným nárůstem cen. Za posledních 12 měsíců (do června 2022) vzrostly ceny producentů mléčných výrobků o 49,1 %, masných výrobků o 14,5 % a ceny výrobců mlýnských obilovin, škrobů a krmiv o 11,7 %.

Stavebnictví zažívá v Británii po pandemii boom. V čem jsou šance pro české firmy?

Generální ředitel britského sdružení zpracovatelů masa Nick Allen uvedl, že zásoby na domácím trhu Velké Británie jsou poměrně omezené, ale udržují se ve stabilní výši, a proto došlo k poklesu dovozu. Dodal, že ve Spojeném království došlo v poslední době k výraznému poklesu poptávky po masných výrobcích.

Podle nejnovějších údajů Úřadu pro národní statistiku Velké Británie se tento měsíc ceny potravin vrátily na 40leté maximum, které bylo zaznamenáno poprvé v červenci 2022. V současné době přesahuje hodnota inflace u potravin v Británii 10 % a zůstává tak výrazně nad vládním cílem, který činí pouhá 2 %.

Mnoho spotřebitelů se v důsledku toho snaží nakupovat levnější varianty potravin nebo hledá úspornější způsoby vaření. Společnost Waitrose odhalila, že se zvýšila obliba surovin určených pro pomalé vaření, jako jsou hovězí holeně, volská líčka nebo jehněčí krky.

Tyto informace vyplynuly z průzkumu supermarketů, který také zjistil, že 72 % spotřebitelů nyní více dbá na kontrolu svého rozpočtu a třetina z nich je velmi znepokojena dopadem rostoucích cen potravin.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme