Pokles inflace u cen potravin v Británii

Podle údajů společnosti Kantar klesla ve Velké Británii v září 2023 inflace cen potravin na 11 %, tedy nejnižší úroveň za více než rok.

Inflace je i přesto stále velmi vysoká (v srpnu byla 12,2 %), ale je možné pozorovat její stabilní pokles. Podle nejnovějších údajů v září zároveň při meziročním srovnání vzrostl prodej potravin v Británii o 9,1 %.

Ilustrační fotografie

Dopad inflace u potravin je částečně kompenzován vysokým podílem potravin nakupovaných ve slevových akcích. Podíl takto nakoupených potravin se v minulém čtvrtletí zvýšil na 26,5 %, což je nejvyšší hodnota od června 2022. Navíc poprvé od loňského roku začaly klesat ceny některých základních potravin, jako je například máslo.

Pokud jde o celkovou inflaci, ve Spojeném království došlo v srpnu 2023 k překvapivému poklesu na 6,7 %, a to především díky tomu, že celkové náklady na základní potřeby v Británii klesly na nejnižší úroveň za poslední rok a půl.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme