Pokles produkce rýže v Kazachstánu a další novinky ze sektoru zemědělství

Pokles vodní hladiny řeky Syrdarji, coby hlavního napájecího zdroje pro pěstování rýže v Kazachstánu, vedl ke snížení jejího výsevu.

Loni místní pěstitelé rýže uspokojili 95 % celkové poptávky po této plodině. V lednu až květnu 2022 se v zemi vyprodukovalo 89 tis. tun rýže, což je o 1,9 % méně než v r. 2021.

Ilustrační fotografie

Z hlediska regionů připadá 93,1 % celkové produkce rýže na oblast Kyzylorda. Export však zaznamenal oproti loňsku pokles o 32 %. Většina sklizně kazašské rýže v hodnotě 9,9 milionů USD (70,6 % produkce) se vyváží do Ruska, Tádžikistánu a na Ukrajinu. Mimo SNS v exportech dominuje Mongolsko, Irák a Turecko.

Kvóty na vývoz zemědělských produktů

Počátkem července 2022 stanovilo Ministerstvo zemědělství Kazachstánu tříměsíční kvótu pro vývoz pšenice a soureže na maximální hranici 550 tis. tun a slunečnicová semena maximálně 15 tis. tun. Takovéto opatření má stabilizovat cenovou situaci na domácím trhu a zaručit bezpečnost potravin.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Budoucí nárůst výroby hnojiv

Každoroční nárůst světové spotřeby potašových hnojiv poukazuje na jejich velký význam pro zemědělství. V regionu Západního Kazachstánu (ložiska Satimola a Chelkar) se plánuje výstavba závodu na výrobu potašových hnojiv v hodnotě 800 mil. USD, což by Kazachstán posunulo na 5. příčku ve světové produkci základních minerálních hnojiv (dusíku, fosforu a draslíku), a to po Číně, USA, Indii a Rusku.

Autor: Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme