Polovina střech ve Švýcarsku by mohla vyrábět energii ze slunce. Pokryly by 40 procent spotřeby

Experti technologického institutu v Lausanne spočítali, že se na polovinu švýcarských střech mohou teoreticky nainstalovat fotovoltaické panely. Dokázaly by vyrobit 40 procent celkové spotřeby elektřiny v této alpské zemi.

Zapojení umělé inteligence a podrobnější data o velikosti a orientaci střech umožnilo lépe propočítat potenciál fotovoltaických instalací ve Švýcarsku. Solární kolektory by mohly být instalovány na 55 procentech střech z 9,6 milionu budov. K tomuto závěru dospěli odborníci z technologického institutu v Lausanne EPFL.

Střešní systémy by stačily k výrobě elektřiny, jež by pokrývala dvě pětiny spotřeby země. Ve spojení s využitím hydroelektráren a větrných parků by teoreticky mohla celá země být při výrobě elektřiny stoprocentně uhlíkově neutrální.

Až dosud nebylo možné stanovit přesněji potenciál fotovoltaiky na střechách budov. Vědci také prvně odhadovali potenciál výroby elektřiny na základě fyzikálních modelů ze solární energie po hodinách v rámci celého roku. Celkem by soláry mohly ročně generovat 24 terawatthodin (počítá se odchylkou 9 TWh). To je desetinásobek současné instalované kapacity PV zařízení v zemi.

„Nezaměřili jsme se pouze na sluneční záření, ale také na prostor, který je na střechách dostupný. Některé střechy mají neobvyklý tvar nebo obsahují nástavby, jako jsou komíny, jež brání instalaci panelů,“ vysvětlila Alina Walchová, jež se na studii podílela.

I kdyby došlo k instalaci pouze na střechách, jež jsou orientovány jižně, bylo by možné dosáhnout produkce 43 procent spotřebované elektřiny v zemi v roce 2018. Přesnější modelování umožní podle dalšího autora studie Jeana-Louise Scartezziniho lépe a přesněji modelovat budoucí energetické systémy, jež mohou být ze sta procent obnovitelné.

Švýcarské ministerstvo energetiky ve spolupráci s vědeckými pracovišti chce podporovat rozvoj solárního sektoru na budovách v jednotlivých kantonech i obcích, aby se začal ve větší míře využívat potenciál tohoto přírodního zdroje.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Švýcarsko
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme