Polská vláda našla shodu s odbory, těžbu uhlí ukončí v roce 2049

Polsko ukončí těžbu uhlí v roce 2049, tak zní dohoda mezi konzervativní vládou a zástupci odborů. Zároveň by se stát měl postarat o horníky a dalších pracovníky, jejichž služby už nebudou potřeba. Poláci přitom ještě před měsícem mluvili o konci uhlí až v roce 2060. Experti očekávají ještě dřívější uzavření dolů, jelikož jejich ekonomická výhodnost strmě klesá na úkor obnovitelných zdrojů.

Ještě v srpnu polská vláda plánovala skončit s uhlím až za 40 let. V Evropské unii by se jednalo o naprosto unikátní jev, neboť odklon od fosilních paliv, a zejména od uhlí, je po celé Evropě silným trendem. Všechny státy Evropské unie se zavázaly k uhlíkové neutralitě k roku 2050 – kromě Polska. Mnoho států už nedisponuje žádnou elektrárnou, kde by se spalovalo uhlí.

Nyní po dohodě vlády, odborů a největší uhelní společnosti PGG znám první konkrétní datum, kdy by mohla vyhasnout poslední uhelná elektrárna. Zástupci zaměstnanců se dohodli se státem na roce 2049. „Podepsali jsme likvidaci jednoho z nejdůležitějších oborů průmyslu v historii Polska,“ řekl k plánům Dominik Kolorz, zástupce odborů ve Slezském regionu. „Ale také máme spravedlivou a společensky dohodnutou cestu,“ doplnil Artur Soboń, který byl vládou pověřen vyjednáváním.

K dohodě odborářů, vlády a významného zaměstnavatele došlo po několika dnech jednání ve slezských Katowicích. Stanovení termínu přichází jen chvilku poté, co v podzemí protestovalo desítky horníků proti plánovaným zavření dolů. Součástí dohody jsou i plány na ukončení těžby v jednotlivých dolech – hned příští rok bude uzavřen důl Pokoj ve Slezské Rudě, naopak jako jedny z posledních konec těžby čeká doly Chwalovice a Jankowice ve městě Rybník.

Podle agentury Reuters by nemělo dojít k žádnému povinnému propouštění, v případě konce těžby se zkrátka zaměstnanci přesunou tam, kde budou i nadále potřeba. Stát se měl zavázat k tomu, aby odvětví, které produkuje až 80 procent celkové energetické spotřeby, nebylo sociálně ohroženo. K proměně energetického mixu i regionů, jako je právě Slezsko na polské i české straně, by měly napomoct i finanční prostředky z Evropské unie. Zelená politika je pro současnou Evropskou komisi jedna z priorit evropské politiky.

Experti se shodují, že stanovené datum je správný krok. Někteří však namítají, že rok 2049 je až příliš vzdálený. „Alespoň existuje startovací bod pro další vyjednávání. Ale 2049 je příliš pozdě. Každý ví, že v roce 2049 na světě nebude místo pro uhlí,“ řekla pro web Climate Home News analytička z Forum Energii Aleksandra Gawlikowská-Fryk. I podle Roberta Tomaszewskiho z varšavského think thanku Polityka Insight nejde o konečný termín. „Je to taktické příměří,“ řekl. Tomaszewski se domnívá že jde pouze o první termín pro Evropskou komisi. Ke skutečnému útlumu dojde dříve, říká expert.

Oba odborníci tak narážejí na skutečnost, že těžba i spalování uhlí nejsou tak ekonomicky lákavé, jako tomu bylo v minulosti. Díky ekonomické výhodnosti technologií obnovitelných zdrojů dochází k rychlejší transformaci energetiky než v případě, kdyby výrobce elektřiny motivovala jen ochrana zemského klima. I v Polsku postupně dochází k budování zelených zdrojů, například v nedávné době byl ohlášen záměr vybudovat největší sluneční elektrárnu na území bývalého uhelného dolu Brudzew.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Filip Zelenka

• Teritorium: Polsko
• Oblasti podnikání: Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme