Zdroj: CzechTrade

Polsko otevře šest speciálních energetických zón

Speciální energetické zóny jsou plánovány v regionech v Polsku, kde existují nebo se plánují nové velké zdroje energie.

Vládní zmocněnkyně pro strategickou energetickou infrastrukturu Anna Łukaszewska-Trzeciakowska oznámila, že na začátku roku 2024 vznikne na severu Polska šest speciálních energetických zón.

Ilustrační fotografie

Jedná se o zóny levné energie určeny pro velkoodběratele elektřiny s roční spotřebou nad 100 GWh a pro ty, kteří plánují výstavbu zásobníků energie. Energetické zóny mají povzbudit průmysl k investicím díky nižším cenám energií, a to i o 30 procent. Oblasti se navíc mají vyznačovat dobrou silniční a železniční komunikací a investoři budou mít možnost se napojit na síť pro přepravu plynu Gaz-System.

Speciální energetické zóny jsou plánovány v regionech, kde existují nebo se plánují nové velké zdroje energie, včetně obnovitelných zdrojů a jaderné energie. Předběžně se mluví o otevření speciálních zón v oblastech Słupsk Redzikowo, Suwałki, Ostaszewo I a Ostaszewo II (nedaleko Toruně), Szubin (u Bydhoště) a Olsztyn.

Šest zón je jen začátek a pokud se projekt ukáže jako investičně atraktivní, budou provedeny analýzy pro otevření i dalších.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Polsko.
Zdroj: https://businessinsider.com.pl, https://biznes.pap.pl/

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme