Polsko sází na malé modulární reaktory

Polsko vkládá velké naděje do výstavby malých modulárních reaktorů (SMR), které jsou zárukou stálé dodávky bezemisní energie. Investice do kompaktních atomových elektráren oznámilo hned několik konsorcií.

Modulární reaktory budou v Polsku budovány především v místech uzavřených uhelných elektráren, čímž poskytnou zaměstnání lidem, kteří dříve pracovali v tradičním energetickém sektoru.

Ilustrační fotografie

Energetická transformace tak bude provedena bezpečně s přihlédnutím k potřebám místních komunit. SMR budou představovat lokální energetické zdroje pro průmysl, schopné nahradit všechny uhelné elektrárny a časem i plynové.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

SMR mají mnoho výhod. Tovární výroba hotových prvků je činí levnějšími, než je takzvaný „velký atom“. Kratší bude i doba jejich vzniku. Vzhledem k jejich modularitě a rozsahu se jedná o bloky s výkonem až 300 MWe. SMR mohou být stavěny ve fázích, což snižuje počáteční investiční náklady. U SMR je také méně požadavků na přístup k chladicí vodě. Zabírají méně místa a budou moci být postaveny v blízkosti průmyslových závodů, které spotřebovávají velké množství energie. To bude znamenat úspory v oblasti přenosové infrastruktury, která nebude muset být rozšiřována v tak velkém měřítku. Zdroj o výkonu 300 MWe je možné připojit bez nutnosti jakékoli zásadní rekonstrukce sítě.

Americko-japonská technologie

SMR může být využit i pro dálkové vytápění, které je dnes v Polsku z velké části (asi 80 %) založeno na uhlí. Výhodou jsou v tomto případě také předvídatelné, fixní náklady, nezávislé na kolísání cen uhlí nebo zemního plynu. Ceny nejsou ovlivněny ani kotacemi povolenek na emise oxidu uhličitého, které zůstávají na velmi vysoké úrovni (zhruba 80 eur/tuna na počátku října 2023).

Lídrem v projektu výstavby flotily SMR v Polsku je konsorcium Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Jedná se o společný podnik polských firem PKN Orlen a Synthos zabývající se výstavbou SMR s technologií BWRX-300. Dodavatelem této technologie je americko-japonská společnost GE Hitachi Nuclear Energy. Reaktor BWRX-300 je nejkonkurenceschopnější ze všech technologií SMR, které se v současné době vyvíjejí.

Malý modulární reaktor | Foto: OSGE

Chystá se až 80 reaktorů

OSGE chce na 25 místech v Polsku postavit až 80 reaktorů BWRX-300. Prvních šest lokalit již obdrželo od polské vlády kladné rozhodnutí. Technologie BWRX má také kladné obecné stanovisko Polské agentury pro atomovou energii, což je první krok v licenčním řízení. Bylo také zahájeno řízení o ochraně životního prostředí ve třech lokalitách. OSGE chce postavit první SMR do roku 2029. Investice do malých modulárních reaktorů oznámily kromě OSGE také další společnosti v Polsku, jako je KGHM, Tauron či Respect Energy.

České firmy z oblasti jaderné energetiky by měly oslovit polské investory do SMR a nabídnout jim svoje bohaté zkušenosti. Reálnou šanci uspět mají určitě dodavatelé služeb nebo výrobci komponentů. Potenciální čeští dodavatelů budou muset získat příslušná povolení, osvědčení a certifikáty a splňovat přísné normy kvality. Zahraniční konkurence bude určitě vysoká, neboť polským zájmem je, aby minimálně 50 % dodávek pro malé modulární reaktory pocházelo od polských firem. Výstavba několika desítek bloků SMR v Polsku bude stát více než 100 mld. zlotých (550 mld. Kč).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Varšavě (Polsko). Autor: Jaroslav Remeš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme