Poradna: Jak nejlépe ochránit citlivá data v počítači?

Internetové prostředí konstantně expanduje, s čímž je neodmyslitelně spojen nárůst rizika užívání internetu pro všechny. Společnosti ani jedinci obvykle malé útoky nezaznamenají. Jedná se o tiché a nerozeznatelné změny. Takové útoky většinou probíhají přes phishing emails, mobilní zařízení, hijacking traffic nebo tzv. distributed denial of service (DDoS), který zahltí systém tak objemnou návštěvností, že se celý zhroutí. DDoS útok postihl například Twitter, Spotify a Reddit v říjnu 2016.

Jak bych si mohl nejlépe ochránit citlivá data v počítači?
František C., Brno



Malé a velké podniky navzdory varovným signálům v drtivé většině na bezpečnost nemyslí. Podle studie společnosti KPMG 51 procent dotazovaných malých podniků ve Velké Británii předpokládá, že nebezpečí kybernetického útoku se jich netýká, avšak celých 60 procent z nich již napadeno bylo. Kybernetické útoky neznamenají pouze ztrátu několika dokumentů.

Organizace zažívají napadení pomocí zmiňovaných phishing e-mailů nebo viry. Prevencí před napadením je vzdělání zaměstnanců a investice do zabezpečení kybernetického prostoru. 

V první řadě si pořiďte Firewall, „hlídače“, který střeží hranice mezi počítačem a internetem, zabraňuje virům se k počítači vůbec dostat. Dále antivirus, neboť většina antivirových programů dokáže odchytit a zneškodnit 99 procent virů. V případě home nebo remote office, kdy můžete být připojeni i mimo domov na veřejné, sdílené Wi-Fi síti, používejte virtual private networks (VPN), neboť právě tehdy jsou data ohrožena. VPN tak vytvoří bezpečnostní tunel mezi uživatelem a serverem a data jsou chráněna proti hackerům.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Ariel Hochstadt, spoluzakladatel vpnMentor.

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme