Porušení karanténních opatření u rostlin v Kazachstánu a další novinky ze sektoru zemědělství

Státní kontrolní výbor Ministerstva zemědělství Kazachstánu odhalil v r. 2021 porušení karanténních opatření u rostlin v 6 140 případech. Za tato porušení byly uloženy pokuty ve výši cca 1 milion €.

Do zemí, které vyvážely tyto nevyhovující rostliny do Kazachstánu, bylo vráceno celkem 21,3 tis. tun rostlin. Jednalo se o tyto země: Ruská federace, Čína, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Turecko, Turkmenistán, Ázerbájdžán, Afghánistán, Írán, Tádžikistán, Vietnam, Německo, Nizozemsko, Francie a Polsko.

Ilustrační fotografie

Slintavka v Kazachstánu

Dle informací Ministerstva zemědělství Kazachstánu, které zveřejnilo dne 14. ledna 2022, byla na jedné z farem regionu Karaganda objevena infekce skotu slintavkou.

Na základě rozhodnutí hlavního státního veterinárního inspektora byla na výše uvedeném území vyhlášena karanténa. Z těchto důvodu dojde k usmrcení zvířat z dané farmy.

Odškodnění za usmrcení bude vyplaceno v souladu se stanovenými právními předpisy Republiky Kazachstán. K eliminaci šíření této infekce byla zřízena speciální Skupina pro odstranění zdroje nákazy a byl vypracován komplexní plán veterinárních a karanténních opatření a instalována dezinfekční bariéra.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Výroba a dovoz zemědělské techniky do Kazachstánu

Kazašská automobilová asociace informovala o tom, že v r. 2021 vyrobily tuzemské závody cca 6 437 kusů traktorů a kombajnů. Podle Ministerstva financí Republiky Kazachstán bylo do Kazachstánu dovezeno 776 kusů traktorů a kombajnů.

Domácí výroba zemědělské techniky se podílí na kazašském trhu 89 %, dovoz činí pouze 11 %. Podle KazAgroFinance JSC se v roce 2021 zvýšil podíl nákupu zemědělských strojů domácí výroby.

Výrobu zemědělské techniky v Kazachstánu zastávají takové značky jako CLAAS, Kirovets, Buhler Versatile, LOVOL, atd.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme