Japonská televize NHK přinesla zajímavou reportáž týkající se využití těchto nespotřebovaných plodů v rámci iniciativy proti plýtvání potravinami. Vyplývá z ní, že neprodané hrozny a zbytky pevných látek z výroby vína byly ve středním Japonsku nedávno použity jako krmivo pro dobytek a k výrobě dalších potravin.
Takové využití hroznů a vinných výlisků z prefektury Jamanaši tak prospělo zejména hospodářstvím, které se v posledních letech potýkají s rostoucími náklady na krmiva pro hospodářská zvířata. Pěstitelům révy zase napomohlo snížit náklady na likvidaci odpadů.
ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí
Někteří zemědělci ze shora uvedeného procesu nadto vytvořili svoji výhodu. Například dobytčí farma Kobajaši z prefektury Kai prodává své hovězí maso přímo označené jako maso z dobytka krmeného krmivem smíchaným s pokrutinami. Farma dále uvádí, že přeměňuje hnůj dobytka na kompost pro vinaře.
Pokud hovězí dobytek dostává ve věku od 6 do 16 měsíců krmivo obsahující výlisky, které je bohaté na vitamíny a polyfenoly, je jeho maso podle Kobajaši křehčí a stravitelnější. Tento krok také farmě ušetří ročně 5 milionů jenů (cca 750.000 CZK) na krmivu.
Další společnost z prefektury Kai, Asaya Foods, používá k výrobě vinného octa takzvané nestandardní hrozny. Plody, které se rozpůlily nebo nejsou považovány za dobře vybarvené, se často likvidují zakopáním na polích. Společnost začala vyrábět vinný ocet z těchto hroznů v roce 1959 v rámci svého úsilí o zamezení plýtvání potravinami. Zpočátku byl tento ocet používán pouze velkými provozy – hotely a restauracemi, kolem roku 2020 se prosadil i mezi běžnými spotřebiteli. Zajímavostí je, že cena produktu byla v únoru loňského roku kvůli rostoucím nákladům zvýšena o zhruba 7 %, ale tržby se díky přetrvávajícímu zájmu zákazníků nesnížily.
Shora uvedené příklady jsou rovněž praktickou ukázkou tzv. cirkulárního zemědělství, jež je v Japonsku stále intenzivněji podporováno zdejším ministerstvem zemědělství.