Poslanci schválili paušální daň. Čas i peníze ušetří desetitisíce živnostníků

Ušetřit na daních z příjmů a nemuset každoročně podávat daňové přiznání. To jsou hlavní výhody takzvané paušální daně, kterou v říjnu schválili poslanci. Tuto možnost bude moci využít zhruba 120 tisíc Čechů. Týká se OSVČ, jejichž roční příjmy nepřesáhnou milion korun.

Poslanci ve čtvrtek schválili paušální daň, díky níž mnoho podnikatelů ušetří desetitisíce korun ročně. Nyní musí novelu posoudit Senát.

Od ledna příštího roku budou moci paušální daň ve stejné výši platit OSVČ s příjmem nižším než milion korun. Původně se měla týkat těch, kteří si ročně vydělají méně než 800 tisíc, vláda ale parametry upravila.

Výše daně pro příští rok vychází na 5469 korun měsíčně. V odvodu je ale zahrnuta nejen samotná daň z příjmů ale také minimální zdravotní a sociální pojistné (2393 respektive 2976 korun). Daň z příjmu je pak jen symbolických sto korun. Díky jedné pravidelné měsíční platbě živnostník může ušetřit například i tím, že nemusí platit účetní služby.

Méně papírování

OSVČ se zkrátí čas, který musejí věnovat „papírování“. Především odpadá nutnost podávat daňové přiznání. Živnostníci nebudou muset vyplňovat tři různé formuláře – kromě přiznání také přehledy o příjmech a výdajích pro ČSSZ a zdravotní pojišťovny. Zároveň nebudou mít povinnost komunikovat se třemi institucemi a posílat peníze na tři různé účty v různých lhůtách.

Paušální daň pomůže, ale nebude pro všechny

Podnikatel pošle jen jednu platbu finančnímu úřadu. Povinností berňáku bude, aby vyinkasované prostředky přeposlal zbylým dvěma institucím – správě sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovně.

Výhod paušální daně budou moci živnostníci poprvé využít při platbě daně za rok 2021. „Je to jeden z našich klíčových projektů, který chceme živnostníkům nabídnout už od příštího roku. Významně jim tím zjednodušíme jejich odvodové a daňové povinnosti a snížíme nutnost papírování. Mnohým nabídne také finanční úsporu. Nebudete muset podávat žádná daňová přiznání, ani žádné přehledy pojistného. Paušální daň živnostníkům ušetří nejen peníze, ale především čas, který by jinak strávili otravným papírováním,“ shrnuje ministryně financí Alena Schillerová.

Ministerstvo nabídlo lidem také kalkulačku, jež ukazuje přínosy paušální daně pro živnostníky a malé podnikatele. Kalkulačka zobrazuje modelový příklad vybraných slev na dani a dalších nákladů (odvody a účetní služby).

Kalkulačka paušální daně

Podnikatelé novinku oceňují

Zavedení paušální daně, které prosazuje už od roku 2016, ocenila Hospodářská komora (HK ČR) i další podnikatelské svazy. „Tím, že vláda vyhověla požadavku Hospodářské komory zvýšit limit pro vstup do paušálního režimu z 800 tisíc na 1 milion korun tržeb ročně, dosáhne na paušální daň větší skupina živnostníků z řad neplátců DPH,“ uvádí HK ČR v tiskové zprávě.

Hospodářská komora paušální daň od začátku koncipovala jako alternativní dobrovolnou možnost, nikoliv povinný způsob stanovení výše daně a pojistného. Tak to bude v Česku fungovat po roce 2021. Podnikatelé a živnostníci si budou moci vybrat, zda zůstanou u současného způsobu přiznávání a placení odvodů státu, nebo využijí zmíněnou novinku. „Přitažlivost paušální daně spočívá v jednoduchosti a nižší administrativě včetně té spojené s kontrolami a pokutami,“ doplňuje Hospodářská komora.

Podle Hospodářské komory může mít paušální daň pozitivní dopad na státní rozpočet. Podle HK ČR může být příležitostí k dobrovolnému zaplacení daně i těmi podnikateli, kteří v rámci po dlouhá léta účelově a často nekonzistentně upravovaného zákonného nastavení žádnou daň z příjmů neplatí.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme