Poslanci schválili rozpočet se schodkem 280 miliard, obraně přidali miliardu

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet, který připravila vláda Petra Fialy. Rozpočet počítá s deficitem 280 miliard korun. Ministři nicméně připouštějí, že rozpočet bude muset být přepracován v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu a přílivem uprchlíků, kteří nyní proudí do Česka. 

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury potřebuje vláda více informací a dat, která zatím nemá, aby se mohla o změnách kvalifikovaně rozhodnout. Otázky tedy není, jestli bude rozpočet upraven, ale kdy. Plánovaný schodek se může v průběhu roku zvýšit.

Ilustrační fotografie

„Jsem připraven debatovat s naší opozicí o tom, jak případně rozpočet změnit,“ doplnil Stanjura.

Přijaté rámcové parametry rozpočtu se zatím nemění. Příjmy mají činit 1613,2 miliardy korun, zatímco výdaje 1893,2 miliardy.

Dílčích změn se nicméně předloha dočkala. Na humanitární pomoc související s Ukrajinou vláda nově vyčlení 1,8 miliardy korun. Miliardu korun navíc dostalo ministerstvo obrany na nákup ručních palných zbraní. Dochází ještě k dalším minimálním úpravám, které ale nemají na výši schodku žádný vliv.

Přepracovaný rozpočet má schodek o 97 miliard nižší. Podnikatelé přitom dostanou víc

Z uvedené částky 1,8 miliardy korun na humanitární pomoc se o 1,5 miliardy navýší rozpočet ministerstva vnitra, aby mohl rezort zajistit program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Zbylých 300 milionů pokryje výdaje spojené s humanitární pomocí související s válkou na Ukrajině, a to výdaje ministerstev vnitra a zahraničních věcí.

Kovanda: Přesuny jsou minimální

„Tyto klíčové přesuny v rozpočtu, jež souvisí s válkou na Ukrajině, tak dohromady činí 2,8 miliardy korun. To je vzhledem k závažnosti situace na Ukrajině zcela přiměřená částka. Vydání této částky nemá potenciál narušit cestu k udržitelnosti veřejných financí, po niž vláda nadále postupuje, navzdory horšící se mezinárodní bezpečnostní situaci,“ glosuje ekonom z Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

Kritika, že vláda pomáhá Ukrajině „na úkor“ vlastních občanů, jež zazněla například z úst ombudsmana Stanislava Křečka, nemá podle analytika ekonomické opodstatnění. Financování potřeb českých občanů není nijak ohroženo. 2,8 miliardy korun představuje naprosto minimální výdaj.

„Jedná se o proporcionálně stejný výdaj, jaký člověk s měsíčním příjmem 30 tisíc korun čistého uskuteční v daném měsíci vydáním „navíc“ částky 52 korun. Což je částka, které už dnes běžně odpovídá ceně jednoho půllitru točeného piva v restauraci,“ přirovnává Kovanda. 

Opoziční poslanci vyčítali vládě škrty i to, že na rozdíl od okolních států nebojuje účinněji s růstem cen energií, benzinu a nafty. Těší se, že bude rozpočet přepracován.

Česko od počátku roku hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Rozpočet teď zamíří k podpisu rovnou prezidentu Miloši Zemanovi.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme