Potenciál exportu libanonského avokáda do ČR

Geografická poloha a klima předurčuje Libanon k uplatnění se na evropských trzích. Tou správnou plodinou je avokádo, kde jedinými skutečně konkurenčními zeměmi jsou Maroko a Izrael.

Libanonská avokáda jsou poprvé vyvážena do Velké Británie a Nizozemska prostřednictvím Nadace Reného Moawada ve spolupráci s libanonským velvyslanectvím ve Velké Británii. Nadace René Moawad vyškolila skupinu libanonských zemědělců, kteří přispěli k získání certifikátu Global Gap a dalších potřebných certifikací pro vstup na trhy Velké Británie a Evropské unie. Export z Libanonu se uskutečnil v roce 2021 prostřednictvím společnosti Westfalia Fruit, která disponuje distribuční sítí ve Velké Británii a v zemích EU.

Libanon se v současné době maximálně snaží podnítit místní farmáře, aby se raději než na kvantitu soustředili více na kvalitu pěstovaných plodin. Kromě kvality je potřeba se zaměřit i na pěstování těch plodin, u kterých je možné dosahovat vysokých prodejních cen a jejichž produkce je v ostatních zemích sporadická.

Mnoho libanonských farmářů přechází kvůli předpokládanému zisku od pěstování citrusů právě k pěstování avokáda. S pěstováním avokáda se začalo v 60. letech minulého století a dnes se pěstuje na 664 hektarech, zejména na pobřeží Libanonu. Vzhledem k tomu, že pěstování avokáda je v Libanonu relativně novou aktivitou, neexistují zde žádní odborníci ani akademické reference.

Drobní zemědělci se často pouštějí do pěstování avokáda bez odborných znalostí a pracují metodou pokusů a omylů a ve výsledku je tržní hodnota neodborně vypěstovaných plodů malá. Ve srovnání s náklady na citrusové plody a jablka, tradičně pěstovaných v Libanonu, jsou vstupní náklady na produkci avokáda vysoké. Jeden avokádový strom stojí cca 16 USD, ve srovnání s pouhými cca 2 USD za jabloň. Návratnost avokádové investice je však značná, avokáda generují v průměru 8 000 USD na hektar, ve srovnání s 2 000 USD u citrusových plodů.

Avokádo bylo v minulosti tradičně používáno v Libanonu pouze jako základ ovocných koktejlů, v posledních letech se začalo často objevovat jako přísada k hlavnímu jídlu a salátům. Poptávka po avokádu nejenom v Evropě, ale i celosvětově roste a libanonští farmáři vidí zajímavou exportní příležitost. To jsou důvody, proč se Zemědělská univerzita v Libanonu začala avokádu a jeho pěstování věnovat.

Autor: Petr Sochor. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme