Na každoročním londýnském veletrhu International Food and Drink Event, který se (i za účasti českých firem na stánku s podporou Ministerstva zemědělství) uskutečnil od 25. do 27. března 2024, rozebírali zástupci pěstitelů a distributorů čerstvého ovoce a zeleniny potenciální dopad, který bude mít umělá inteligence v tomto dodavatelském řetězci.
Zástupci společností se shodli na tom, že tato technologie má potenciál zásadně změnit pravidla nejenom v tomto sektoru. Běžné úkony v dodavatelsko-odběratelském řetězci, jako je například třídění kvality produktů, by mohly být efektivnější a rychlejší díky větší přesnosti umělé inteligence.
ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě
Dalšími přetrvávajícími výzvami jsou klimatické změny, nepředvídatelné počasí a zpoždění při přepravě, kde by mohla být tato technologie využita k přesnějším předpovědím i zkracování dopravních tras a lhůt.
V budoucnu by mohla technologie umělé inteligence pomoci nejen s odstraňováním potenciálních vnějších vad, ale také s kontrolou jakosti uvnitř produktů.