Potraviny ve Vietnamu čeká zdražování

Vstupní náklady na výrobu potravin vzrostly v poslední době v průměru o 20 až 30 %, ale kupní síla je ve Vietnamu po uvolnění pandemických restrikcí oslabená, což zatím omezuje prostor pro zvyšování jejich cen.

Vietnam se v boji s covidem-19 původně vydal cestou nulové tolerance, ale více než měsíc dlouhé lockdowny šíření nemoci nezastavily. Podařilo se však velmi rychle proočkovat populaci. Epicentrem pandemie se stalo Ho Či Minovo Město a okolí, což je ekonomické centrum země a dopady na ekonomiku začínaly být neúnosné. Některé nadnárodní firmy dokonce zvažovaly přesun výroby z Vietnamu.

Ilustrační foto

Propad koupěschopnosti zapříčiněný dočasným uzavřením ekonomiky, dále prohloubila nedostatečná podpora lidí a firem postižených pandemií. Například na jednorázový příspěvek ve výši necelých 1500 Kč dosáhlo v Ho Či Minově Městě pouze 1 % obyvatel, na některých místech se rozdávala pouze rýže.

Problémům s rostoucí cenou surovin a nákladů na výrobu i přepravu čelí také potravinářské firmy. Zatím si však nemohou dovolit navýšení vstupních nákladů promítnout do prodejních cen, protože se příjmy spotřebitelů značně snížily.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Z komodit výrazně podražil například olej, meziročně o 30 % a očekává se, že jeho cena nadále poroste. Šéf firmy VNFLOUR, která dodává na vietnamský trh mouku, uvedl, že cena pšenice vzrostla o 30 až 40 %. Ředitelka firmy Ba Huan, která je největším dodavatelem vajec ve Vietnamu, uvedla, že zatímco vstupní náklady vzrostly o 20–30 %, firma ještě nezvýšila ceny vajec, protože kupní síla je slabá. Doufá však, že se kupní síla brzy zvýší. Je jisté, že inflační tlaky v důsledku nárůstu výrobních cen se postupně přenesou do spotřebitelských cen.

Specifická situace je u ovoce, které se díky vysokým přepravním nákladům a delším dodacím lhůtám nyní těžko exportuje. Cena padá a neprodejné ovoce zaplavuje obchody, tržnice i ulice. Zpracování ovoce a jeho další využití může být zajímavou příležitostí pro české firmy.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme