Praha a celé Česko patří mezi světové velmoci v kongresové turistice

Do TOP 5 nejpopulárnějších kongresových destinací se vůbec poprvé v historii dostala Praha. Čelní příčku v žebříčku Mezinárodní kongresové asociace ICCA (International Congress and Convention Association) za rok 2022 drží spolu s Vídní, Lisabonem, Paříží a Barcelonou.

Do TOP 20 se dostalo i Česko. Praha dlouhodobě patři mezi kongresové velmoci světa. A to díky poloze, kvalitním službám, inovačnímu potenciálu i jedinečným možnostem doprovodného programu od originálních vystoupení, přes gastro zážitky po unikátní turistické cíle ve všech krajích.

Ilustrační fotografie

„Praha se dlouhodobě pohybuje v TOP 10 světových kongresových destinací. Zásadní pro skokový posun do TOP 5 bylo naše předsednictví v Radě Evropské unie. Praha a Česko ukázaly, že mají kapacitu i potenciál patřit mezi nejlepší kongresové destinace. Klíčem, jak si udržet naše pozice, je ovšem systémová podpora destinačního marketingu a podpora pořádání mezinárodních kongresů a dalších akcí,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Nejen Praha má však co nabídnout. Organizátoři mezinárodních akcí se zajímají například i o Brno, Karlovy Vary, Ostravu aj. S rozvojem kongresového turismu pomáháme v celém Česku.“

Umístěním v TOP 5 nejpopulárnějších kongresových destinací světa v roce 2022 Praha předčila města, jako je třeba Berlín, Brusel či Londýn. A čelní příčku v žebříčku ICCA získalo i Česko jako takové. Mezi kongresovými destinacemi světa obsadilo 20. místo, mezi evropskými zeměmi dokonce příčku 16.   

Ilustrační fotografie

„Skvělé umístění Česka považujeme za obrovský úspěch a jasnou zprávu, že kongresový průmysl u nás je na vysoké úrovni a dokázal překlenout obtížné koronavirové období a adaptovat se na nové výzvy. Může za to společná práce a obrovské úsilí řady aktérů – regionálních convention bureaus, PCOs (profesionálních kongresových organizátorů), asociací i profesorů. Právě díky nim se podařilo zrealizovat velké množství kvalitních akcí. Moc ráda bych jim touto cestou poděkovala za skvělé nasazení a práci, které si velmi vážíme,“ říká vedoucí manažerka Czech Convention Bureau Tereza Hofmanová.

Žebříček nejpopulárnějších kongresových destinací sestavuje ICCA každý rok. Hodnotí přitom mezinárodní akce, které se v daných lokalitách konají, účastní se jich víc než 50 lidí a místa, kde událost odehraje, se pravidelně mění. 

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme