Prahu a arménské hlavní město spojí přímá letová linka

České aerolinie (ČSA), letecká společnost s hlavní základnou na letišti Václava Havla v Praze, od prosince 2023 spouští přímé letecké spojení na lince Praha – Jerevan.

Přímá linka usnadní tok zboží, služeb a osob mezi Českem a Arménií, a napomůže tím ke zvýšení obchodu, investic, cestovního ruchu a kulturní výměny. V důsledku tak přispěje k posílení hospodářských vazeb mezi oběma zeměmi.

Ilustrační fotografie

ČSA se po pěti letech rozhodly obnovit letecké spojení mezi Prahou a Jerevanem. Linka bude v provozu dvakrát týdně od 4. prosince 2023, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Prodej letenek už byl zahájen. Nové spojení nahradí již zrušené lety nízkonákladové společnosti WizzAir, které bylo ukončeno 15. září 2023. V současné situaci se tak jedná o pozitivní krok, který posílí rozvoj česko-arménských vztahů a propojení Arménie s Evropou a zejména s Českou republikou.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Poptávka po dopravním spojení s Evropou

„Poptávka po letecké dopravě z Arménie do Evropy, včetně České republiky, vykazuje rostoucí trend, proto jsme se rozhodli pro návrat na linku Praha – Jerevan,“ říká Jan Tóth, obchodní ředitel ČSA. „V posledních letech však stoupla obliba zakavkazských destinací také mezi českými cestovateli, věříme proto, že obnovené lety ČSA do Jerevanu přivítají,“ dodává.

Nově zavedená přímá letecká linka zkrátí dobu cestování a sníží náklady, což pro firmy zatraktivní podnikání mezi zeměmi. Přímé lety navíc vytvoří nové obchodní příležitosti v obou zemích a usnadní firmám přístup na nové trhy.

Občané ČR mohou do Arménie vstoupit na základě platného cestovního pasu (doporučená platnost 6 měsíců po datu vstupu). Pro občany zemí EU a Schengenského prostoru (včetně Česka) platí bezvízový režim, pro vstup na území Arménie za účelem turismu a pobyt do 180 dní tedy nejsou vyžadována víza. Před cestou do Arménie doporučujeme registrovat se v systému DROZD a seznámit se s platnými upozorněními na cesty. Informace pro cestovatele naleznete na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Jerevanu (Arménie). Autorka: Sabina Nováková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Arménie | Asie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme