Preciosa stvořila světelnou zahradu ze skla na nejlepším letišti světa v Singapuru

Česká sklářská firma Preciosa Lighting se zařadila mezi vybrané dodavatele projektu rekonstrukce Terminálu 1 na singapurském letišti Changi, které je jedenáctinásobný vítěz světového žebříčku nejlepších letišť Skytrax. Pro rekonstruovaný prostor vytvořila dynamickou světelnou instalaci Garden Metamorphosis.

Instalace se zde přirozeně začleňuje do galerie inovativního designu a uměleckých realizací. Na letišti Changi, které je světoznámým centrem zábavy, tak nyní světelný objekt z českého křišťálu zpříjemňuje chvíle čekání milionům cestujících.

Velká instalace má na délku přes deset metrů a na šířku devět metrů.

Týmu společnosti Preciosa Lighting bylo hned od začátku jasné, že instalace pro toto místo musí být ve všech směrech výjimečná. Vypráví příběh, jenž se odehrává v tropické zahradě, která je spojujícím prvkem interiérů samotného letiště s ulicemi Singapuru jakožto zeleného a kvetoucího města plného života.

Sklenění motýli usedají na listy a opticky s nimi splývají.

Umělecky zpracované svítidlo s názvem Garden Metamorphosis je originální světelnou instalací kombinující jedinečné kompozice s tvary a vzory, které stvořila sama příroda. Organické pojetí jednotlivých prvků poutá pozornost a povzbuzuje fantazii. „Garden Metamorphosis zachycuje momenty vývoje života v zahradě, jeho dynamiku a plynulost,přesně takové proměny, které se v přírodě běžně odehrávají,“ popisuje svoji prvotní inspiraci Anna Králová, designérka projektu ze společnosti Preciosa Lighting. „V našem pojetí se listy proměňují v motýly a vizuálně spolu splývají. Stejně jako ve skutečnosti – když motýl usedne na květinu či list, zcela s ním splyne.“

Anna Králová se při návrhu instalace nechala inspirovat přírodními motivy.

Rozměry světelné instalace jsou impozantní. Má více než 10 metrů na délku a devět metrů na šířku. Skládá se z 650 křišťálových komponentů, které ztvárňují malé i velké motýly, lístky rostlin a také dvojlístky. Každý z komponentů je originálem vyrobeným českými skláři v Kamenickém Šenově. Kovová základna je z leštěné mosazi v barvě champagne a působí hřejivě a přívětivě.

Technologie vložila do instalace příběh

Odborníci z vývojového oddělení společnosti Preciosa Lighting stáli při navrhování této instalace před několika obtížnými úkoly. První z nich představovalo pokročilé programování dynamických scén a další vycházely ze specifických bezpečnostních předpisů pro prostory budov v areálu letiště Changi. Instalace Garden Metamorphosis byla vytvořena v souladu s požadavky na maximální odolnost proti otřesům a vibracím způsobeným letovým provozem.

Jak si vede české sklářství v době koronakrize? Více čtěte v analýze vývoje tradičního českého odvětví

„Především jsme se snažili vymyslet, jak pomyslně oživit a rozsvítit jednotlivé motýly,“ přibližuje Ondřej Dörfl, hlavní elektro konstruktér. „Kompozice i design svítidla pracují s konceptem odpovídajícím reálnému životu v zahradě. Motýl odlétá z křišťálového stromu, usadí se a okouzluje okolí svým třpytem, dokonce upoutá pozornost tím, že se rozsvítí a pak jeho světlo postupně zhasíná… Věřím, že se nám přesně tento cíl podařilo splnit a že jsme vytvořili instalaci, která má příběh a duši.“

Pro dodržení požadavků na stabilitu a pevnost připravil tým řešení efektivního, avšak nenápadného uchycení křišťálových listů ke kovovým ramenům znázorňujícím větve stromu.

Architektonické návrhy včetně designu interiérů byly dílem architektů z RSP Architects Planners & Engineers ze Singapuru Preciosa Lighting spolupracovala s hlavním dodavatelem letiště, jímž byla místní společnost Takenaka. Zajímavostí je, že zastoupení českého výrobce sklářských lustrů z Kamenického Šenova působí v tomto městském státě v jihovýchodní Asii již 20 let.

Preciosa vybavila světelnou instalací i letiště v Los Angeles

Pro skláře z Kamenického Šenova je to již druhá světelná instalace na mezinárodním letišti v posledním roce. Na opačné straně zeměkoule totiž od července dominuje americkému letišti v Los Angeles svítidlo Crystal Swell. „Jsem nadšený, jak se našim designérům podařilo na jednom z nejkrásnějších světových letišť Changi ztvárnit podmanivý příběh tropické zahrady, jenž přirozeně splyne s unikátním ekosystémem tamějších prostor,“ dodává Jan Volšík místopředseda představenstva a ředitel pro obchod a marketing společnosti Preciosa Lighting.

Letiště v Singapuru patří k nejvýznamnějším v regionu, protože slouží jako rozcestník pro lety do Asie, Austrálie i Pacifiku.

Singapurské letiště v Changi je samo o sobě klenotem mezi dopravními uzly, který dává zážitku z cestování zcela nový význam. Ohromující hale Jewel dokonce vévodí nejvyšší krytý vodopád světa s vlastním deštným pralesem. Oslňující interiéry má nyní možnost si prohlédnout až 82 milionů cestujících ročně. Pro srovnání před covidovou pandemií v roce 2019 cestovalo skrze Changi přes 68 milionů pasažérů.

Tisková zpráva společnosti Preciosa Lighting

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme