Předpokládané snížení produkce mléka v Británii

Podle průzkumu britského Národního svazu zemědělců (NFU) je britský mlékárenský průmysl ohrožen, protože 9 % zemědělců pravděpodobně v příštích dvou letech zastaví produkci mléka.

Dalších 23 % uvádí, že nemají jistotu, zda jejich podnik bude ve výrobě mléka pokračovat. Tyto výsledky vyplývají z průzkumu provedeného mezi 5. a 30. červencem 2023.

Ilustrační fotografie

Data přicházejí v situaci, kdy mlékárenskému průmyslu prudce rostou náklady. Přibližně 84 % producentů uvedlo, že se obává vysokých cen krmiv, 83 % poukázalo na zvýšené ceny energií a 87 % označilo za důvod k obavám dopad vládních regulací.

Naopak jedním z faktorů, který odrazuje chovatele dojnic od zvýšení produkce mléka, je rozsah investic potřebných například na vhodné skladování kejdy tak, aby byly splněny ekologické předpisy.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Podle předsedy představenstva britského mlékárenského svazu NFU je zřejmé, že výrazná inflace v kombinaci s prodejními cenami mléka pod úrovní výrobních nákladů nadále ohrožují odolnost britských mlékárenských podniků.

Řešením situace je spolupráce v rámci mlékárenských dodavatelských řetězců a také spolupráce vlády pro nastavení odpovídajícího environmentálního, regulačního a obchodního rámce, který bude podporovat produkci vysoce kvalitních, výživných a udržitelných potravin v Británii.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme