Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR navštívila Švédsko

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarová Adamová absolvovala ve dnech od 1. do 3. května 2022 oficiální cestu do Švédska.

V rámci svého programu jednala s předsedou švédského parlamentu Andreasem Norlénem či ministrem obrany Peterem Hultqvistem. Hlavními tématy bylo nadcházející předsednictví v Radě EU a bezpečnostní spolupráce v kontextu trvající války na Ukrajině. Návštěva byla završena audiencí u švédského krále Karla XVI. Gustava.

Ilustrační fotografie

„Václav Havel říkal, že Evropu máme chápat jako úkol. Úspěšné zvládnutí českého předsednictví a jeho hladké předání švédským kolegům vnímám tedy coby významný česko-švédský úkol pro naši společnou budoucnost. Středobodem každopádně bude pomoc Ukrajině. Ať už válečná, či poválečná,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí pracovního programu sněmovní delegace byla rovněž schůzka se švédským ministrem obrany Peterem Hultqvistem. „Švédsko v těchto dnech žije velmi intenzivní celospolečenskou debatou. V důsledku krvavé ruské agrese na Ukrajině dochází totiž uvnitř švédské společnosti k mimořádně sílící tendenci prolomit dvousetletou mezinárodní politiku neutrality a vstoupit do Severoatlantické aliance. Osobně bych tak spolehlivého spojence jako je Švédsko mezi členskými státy NATO velice ráda brzy uvítala. Už jen samotná debata na toto téma ovšem musí být noční můrou pro Vladimira Putina,“ vyjádřila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Priorita při českém předsednictví v Radě EU? Východní partnerství

Předsedkyně Sněmovny ve Stockholmu také zahájila odborný seminář Czech Innovation Day. Ten si kladl za cíl pomoci inovativním českým firmám z oboru vodíkových a zelených technologií či elektromobilty lépe proniknout na švédský trh a vybudovat v jeho rámci nová obchodní partnerství.

Pedsedkyně se dále setkala s představiteli krajanů dlouhodobě žijících a pracujících ve Švédsku. „Je inspirativní vidět, kolik Čechů dokázalo ve švédské společnosti uspět. Ačkoliv působí v nejrůznějších profesích, všichni se hrdě hlásí ke svému českému původu. Jsem pevně přesvědčena, že prosazení korespondenční volby je to nejmenší, co pro ně jako čeští zákonodárci můžeme udělat,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

Oficiální cesta byla završena audiencí u Jeho Veličenstva švédského krále Karla XVI. Gustava. „Král se živě zajímal o situaci uprchlíků z Ukrajiny a vyjádřil obdiv nad velkorysostí Čechů, kteří jim v nouzi pomáhají,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Stockholmu (Švédsko).

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme