Představení prototypu letounu STOL Cruiser

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně byl na stánku ČVUT poprvé veřejně představen prototyp letounu STOL Cruiser. Cílem projektu bylo nabídnout na trh letoun s krátkým vzletem a přistáním.

Letoun je vyvíjen ve spolupráci brněnského výrobce ultralehkých letadel Direct Fly, s.r.o. s Ústavem letadlové techniky, Fakulty strojní, ČVUT v Praze. Vývoj letounu byl spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci Programu EPSILON.

Letoun STOL Cruiser | ČVUT

Cílem projektu bylo nabídnout na trh letoun s krátkým vzletem a přistáním, který by byl zároveň schopen i letu vyšší cestovní rychlostí, než bývá u STOL letounů v dané kategorii běžné. Dalším cílem projektu pak byl vývoj bezpřípravkové technologie výroby jednotlivých částí letounu (výrobcem označována jako MATCHHOLE), která oproti klasické technologii výroby celokovových letounů spočívá v tom, že veškeré otvory potřebné pro nýtování sestav jsou frézovány již ve fázi výroby rozvinutých tvarů jednotlivých dílů.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Díly po ohranění případně lisování již není před sestavováním nutné svrtávat, což je obvykle časově náročné a vytváří to prostor pro vznik chyb vlivem lidského faktoru. Použití této technologie výrazně snižuje čas potřebný pro výrobu a rovněž i výrobní náklady a jejímu použití byl i podřízen postup návrhu a přípravy výroby jednotlivých dílů.

Letoun STOL Cruiser | ČVUT

Letoun STOL Cruiser je celokovový hornoplošník poloskořepinové konstrukce se samonosným křídlem, ocasními plochami v klasickém uspořádání a ostruhovým podvozkem. Letoun je určen pro provoz na krátkých vzletových a přistávacích drahách a jeho prostorný pilotní a zavazadlový prostor, který je pro kategorii ultralehkých letadel nadstandardně veliký, jej předurčuje pro všestranné využití. V zájmu dosažení co nejnižší pádové rychlosti je křídlo vybaveno Fowlerovou vztlakovou klapkou a SLOTem na náběžné hraně.

Letoun byl navrhován tak, aby návrh nevylučoval případné budoucí rozšíření do vyšších hmotnostních kategorií a použití výkonnější pohonné jednotky.

Redakčně upravená tisková zpráva ČVUT v Praze

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme