Premiér Fiala podpořil český byznys při návštěvě Singapuru

Český ministerský předseda Petr Fiala navštívil při cestě po jihovýchodní Asii městský ostrovní stát Singapur, který je ekonomickým premiantem regionu a jedním z hlavních tamějších trhů pro české firmy.

Podnikatelská delegace doprovázející premiéra Petra Fialu na jeho oficiální návštěvě Singapuru se zúčastnila Česko-singapurské B2B networkingové konference. Premiér Fiala osobně podpořil rozvoj obchodní a investiční spolupráce obou zemí. Akce vzbudila velký ohlas na singapurské straně, o účast projevilo zájem na 150 singapurských firem. 

Většina městského státu Singapur leží na stejnojmenném ostrově.

Konferenci zahájil úvodním slovem premiér Petr Fiala. Vystoupil také Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, a Marcel Bednář, prezident Česko-singapurské obchodní komory. K účastníkům promluvil i představitel velké singapurské technologické firmy ST Engineering. Po úvodních projevech následovaly prezentace věnované českým inovacím, investičním příležitostem v ČR a organizovaná B2B jednání.

Premiér Fiala během své oficiální návštěvy jednal se svým singapurským protějškem premiérem Hsien Loong LEE a singapurskou prezidentkou Halimah JACOB. „Bavili jsme se o ekonomické spolupráci, ale také jsme mluvili o mezinárodně-politické situaci, o významu spojenectví mezi státy EU a ASEANem a roli České republiky. Bavili jsme se o nebezpečích a rizicích, které vyplývají jak z ruské agrese na Ukrajině, tak z nebezpečí, které tady představuje zhoršování vztahů mezi Čínou a USA,“ řekl premiér.

Skupina Česká zbrojovka jde do tendru na pušky pro singapurskou policii

Premiér s vrcholnými představiteli Singapuru řešil také další rozvoj ekonomické spolupráce, kybernetické bezpečnosti, ale i spolupráci ve vědě, výzkumu a inovacích a v neposlední ředě spolupráci v rozvoji umělé inteligence. „Velký potenciál je v rozvoji obranně-průmyslové spolupráce. Tady mohu uvést jeden příklad. Společnost COLT nyní vlastněná Českou zbrojovkou je dlouhodobým dodavatelem pro singapurskou armádu a nyní se snaží o modernizaci dvaceti tisíc kusů svých zbraní. Společnost plánuje zúčastnit se připravovaného tendru na pušky pro singapurskou policii. Bavili jsme se také o možnostech znovuobnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Singapurem,“ uvedl Petr Fiala.

Premiér se také zúčastnil setkání s jedním z největších investičních fondů na světě – singapurským GIC. Jde mimo jiné o významného investora v ČR, investuje například do oblasti logistiky (P3 Logistic Parks) nebo telekomunikací (Cetin). „GIC je jedním z největších investičních státních fondů na světě, obhospodařuje zhruba 16 bilionů korun, tedy zhruba sedm rozpočtů ČR a je pro nás zajímavé, aby GIC chtěl investovat v ČR. My jsme o možnostech dalších investic a spolupráci na dalších projektech v oblasti digitalizace nebo vysokorychlostního internetu s představiteli tohoto fondu jednali,“ řekl Petr Fiala.

Na ostrově zahájil česko-singapurské byznysové fórum. „Bylo velmi úspěšné a už jenom to, že se na akci sešlo téměř 200 podnikatelů z obou zemí, ukazuje, jaký je zájem o spolupráci s českými podniky a ukazuje to i potenciál spolupráce na byznysové úrovni do budoucna,“ dodal premiér.

„Velice si ceníme toho, že premiér Fiala osobně podpořil český byznys v Singapuru. Jeho samotná přítomnost zde, více než 10 tisíc kilometrů od České republiky, je důkazem odhodlání posílit vazby a prozkoumat nové možnosti spolupráce. Ostatně, o české firmy je mezi Singapurci obrovský zájem – svědčí o tom i mimořádně vysoká účast na obchodním fóru,“ řekl Marcel Bednář, prezident Česko-singapurské obchodní komory.

Singapur je bránou do celé jihovýchodní Asie

Singapur je městský stát v jihovýchodní Asii s téměř šesti miliony obyvatel. Jde o jednu z nejúspěšnějších zemí světa, Singapur se stal bez nadsázky ekonomickým zázrakem posledního desetiletí. V Singapuru najdeme jednu z nejvyspělejších ekonomik světa, kterou lze charakterizovat jako znalostní, flexibilní a velmi dynamickou. Singapur disponuje jedním z nejstabilnějších a nejvíce konkurenceschopných trhů na světě. Díky příznivým právním a daňovým podmínkám se stal přirozenou základnou pro firmy, které usilují o vstup na asijské trhy, především do regionu ASEAN. Díky špičkové infrastruktuře, vysoce vzdělané pracovní síle a blízkosti mnoha vyspělých trhů je Singapur jedním z nejvíce příznivých podnikatelských prostředí na světě a bránou na rozvíjející se trhy jihovýchodní Asie.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Pokud jde o české firmy, Singapur patří k největšímu odbytišti českého exportu v regionu jihovýchodní Asie. Většina českého zboží je ze Singapuru ovšem dále reexportována do okolních zemí regionu, jehož je Singapur významným dopravním a obchodním centrem. Navázání spolupráce se Singapurem při vstupu na třetí trhy asijského regionu v praxi znamená především využití znalostí a kontaktů singapurských firem na těchto trzích a možností jejich finančního krytí.

Na ostrově měl bohatou tradici už Baťa

Obchodní styky ČR se Singapurem lze označit jako tradiční, ostatně již v roce 1927 firma Baťa prodávala své boty ve vlastní prodejně v Singapuru (po několika letech zde přibyla i obuvnická továrna). Firma Baťa v Singapuru úspěšně podniká po desetiletí – i díky ní mají české firmy v Singapuru vynikající renomé.

V současnosti je Singapur z hlediska Česka významným partnerem v regionu Indo-Pacifiku a zároveň je největší exportní destinací České republiky v jihovýchodní Asii. Obchod Česka a Singapuru dosáhl v roce 2022 téměř 850 milionů dolarů, přičemž český vývoz představoval téměř 509 milionů dolarů. České firmy do Singapuru vyváží zejména elektrická zařízení a spotřebiče, olejové filtry či optické a telefonické přístroje a zařízení. Naopak ze Singapuru se do Česka dováží stroje pro zpracování dat, integrované obvody a další elektronické součástky, ale také přírodní kaučuk, pryskyřice a telekomunikační zařízení. 

Premiér Fiala v rámci své pracovní cesty navštívil také Filipíny a Indonésii. Po Singapuru pokračuje do Vietnamu, Kazachstánu a Uzbekistánu.

Tisková zpráva Česko-singapurské obchodní komory

• Teritorium: Asie | Česká republika | Singapur | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Investice | Obchod

Doporučujeme