Premiér Fiala zahájil obchodní fórum ČR–SAE

Předseda vlády Petr Fiala se dne 24. května 2023 zúčastnil v Černínském paláci obchodního fóra ČR–SAE, na kterém vystoupil se zahajovacím projevem.

Na fóru diskutovalo téměř 70 zástupců státních institucí a firem ze Spojených arabských emirátů se 120 podnikateli a vědci na české straně. Premiér Fiala rovněž jednal se státním ministrem zahraničních věcí SAE Ahmedem Alim Al Sayeghem. Obě země také uzavřely dohodu o zamezení dvojího zdanění.

Premiér Fiala na obchodním fóru ČR–SAE | Foto: Úřad vlády

Podnikatelské fórum navázalo na premiérovu návštěvu před třemi měsíci v Abú Zabí v rámci zbrojního veletrhu IDEX, kde se setkal s prezidentem Spojených arabských emirátů šejchem Muhammadem bin Zajd Al Nahajánem.

„Jsem rád, že nešlo jen o diplomatické setkání. Je zřejmé, že naše země jsou připraveny zahájit konkrétní společné projekty. Potenciál spolupráce je velmi velký. Spojené arabské emiráty jsou jedním z našich klíčových partnerů na Blízkém východě,“ řekl český premiér. SAE jsou po Izraeli druhým největším obchodním partnerem ČR v regionu. Loni dosáhl obrat vzájemného obchodu historicky nejvyšší hodnoty a přesáhl 1 miliardu dolarů.

ExportMag: Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

Mezi hlavní témata jednání premiéra Fialy se státním ministrem zahraničních věcí SAE Ahmedem Alim Al Sayeghem patřily možnosti spolupráce v oblasti investic, vědy, výzkumu a inovací, energetiky a obranného průmyslu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura během obchodního fóra podepsal se státním ministrem Al Sayeghem dohodu o zamezení dvojího zdanění. „Je to další krok k podpoře a prohloubení našich obchodních vztahů. A další podobné kroky budou jistě následovat,“ dodal premiér.

• Oblasti podnikání: Obchod | Obranný průmysl

Doporučujeme