Prezentace českého obranného průmyslu v Lotyšsku

Dne 21. listopadu 2022 se v lotyšském hlavním městě konal den prezentací novinek českého obranného průmyslu Czech-Latvian Defence Industry Day.

V rámci celodenního semináře a následných B2B i B2G jednání se představilo osm významných českých společností a za podpory českého Ministerstva obrany a AOBP tak v rámci PROPED organizovaným Velvyslanectvím ČR v Rize svým partnerům prezentovaly novinky českého obranného průmyslu.

Ilustrační fotografie

Myšlenka uspořádat seminář vznikla v létě 2022, kdy lotyšská strana aktivně vyjádřila zájem o prezentaci novinek českého obranného průmyslu. Na základě této poptávky tedy vznikl projekt, který byl realizován v úzké spolupráci s MO ČR, kanceláří vojenského a leteckého přidělence ČR pro LT a LV se sídlem ve Vilniusu, AOBP a její partnerskou asociací v Lotyšsku (Federation of Security and Defence Industries of Latvia – FSDI).

Za české společnosti se akce zúčastnili důležití hráči v oblasti českého obranného průmyslu: ERA a.s., Česká zbrojovka a.s., TATRA a.s., SVOS s.r.o., Grant Detection s.r.o., LIAZ a.s. / Modelárna LIAZ spol. s r.o., JISR Institute a.s. a zástupce OPTOKON a.s.

Optická kabeláž od výrobce z Jihlavska slouží vojskům NATO i armádě Ukrajiny

Cílem projektu byla prezentace českých firem působících v českém obranném a bezpečnostním průmyslu zástupcům MO Lotyšska a odpovídajícím složkám lotyšské armády i komerčním subjektům, které mají zájem navázat spolupráci v konkrétních oblastech.

Celkem se na akci sešly na čtyři desítky zástupců českých i lotyšských subjektů. Celou akci zastřešilo Ministerstvo obrany Lotyšska, jehož první náměstkyně ministra paní Baiba Blodniece seminář zahájila, FSDI. Na české straně se za Ministerstvo obrany ČR semináře zúčastnil pan Michal Rendla, zástupce ředitelky Odboru průmyslové spolupráce MO ČR.

Česká republika je v Lotyšsku vnímána velmi pozitivně vzhledem k tomu, že zde působí česká jednotka v rámci kontingentu eFP NATO. Tato skutečnost je lotyšskými představiteli často vyzdvihována a oceňována a pravděpodobně přispěla též ke zvýšení zájmu lotyšské strany o prezentaci českých firem.

Projekt proběhl za velkého zájmu posluchačů a české firmy tak měly možnost probrat se svými případnými partnery možnosti další spolupráce. Podle ohlasů z české a lotyšské strany se právě navázání kontaktů a prohloubení již probíhající spolupráce vydařilo a českým firmám se tedy otevřely další možnosti působení v Lotyšsku.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rize (Lotyšsko). Autorka: Marta Hušková.

• Teritorium: Evropa | Lotyšsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme