Prezentace českých nanotechnologií v Řecku

Ve dnech 21. a 22. září 2021 se v Athénách představili členové Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Podnikatelskou misi, ve které bylo zastoupeno osm významných českých společností, vedl předseda Asociace Jiří Kůs.

Český výzkum v oblasti nanotechnologií reprezentoval Dr. Jan Macák z Univerzity Pardubice a české vysoké školy prof. Zlatuška, děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Brno. Na okraj mise proběhla také jednání mezi národními agenturami na podporu investic a podnikání CzechInvest a Enterprise Greece.

Ilustrační fotografie

Zástupci špičkových českých inovačních firem měli možnost seznámit se v Athénách s řeckým nanovýzkumem při návštěvě Institutu pro nanovědu a nanotechnologie prestižního výzkumného ústavu Demokritos (Institute of Nanoscience and Nanotechnology, N.C.S.R. Demokritos) a jeho inovačního kampusu Lefkippos. Dr. Macák představil českou vědu a výzkum v oblasti nanotechnologií.

Následně podnikatelé a experti navštívili Athénskou Polytechnickou univerzitu (NTUA), kde se rovněž seznámili s jejím výzkumným programem.

Svoji produkci představily české firmy na půdě Athénské obchodní a průmyslové komory, která je největším podnikatelským sdružením v Řecku. Prezentaci zahájil velvyslanec České republiky v Řecku Jakub Karfík a moderoval ji místopředseda komory Haris Lambropoulos.

Ředitel Odboru zahraničních aktivit agentury CzechInvest Martin Partl jednal s partnery z řecké organizace na podporu podnikání, exportu a investic Enterprise Greece. Velvyslanectví uspořádalo pro české hosty a jejich řecké partnery malé neformální společenské setkání.

Cílem oborové mise členů Asociace nanotechnologického průmyslu ČR bylo rozšířit v Řecku povědomí o tom, že Česká republika patří v nanotechnologiích mezi evropské špičky. Na firemní úrovni byly prezentovány české inovační výrobky a možnosti, které nabízejí jak v boji proti pandemii covidu-19, tak v dalších oborech.

Byly navázány kontakty a učiněn první krok v cestě českých nano-výrobků k řeckým spotřebitelům. Na vědecké úrovni se mise zaměřila na propojení vědců a jejich výzkumných programů. Akce byla zařazena mezi Projekty na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

V Athénách se představily společnosti: FN NANO, IQS Group, LIFETECH, Nafigate Park, Nafigo, NanoSPACE, PARDAM NANO4FIBERS, SVCS.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko). Autorky: Martina Kapounová, ekonomická diplomatka, Jitka Chromcová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Nanotechnologie

Doporučujeme