Prezentace potravin v britském parlamentu

Britská vláda již v říjnu 2022 zavedla omezení prodeje potravin s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru v supermarketech a samoobsluhách.

Tento krok byl motivován snahou nasměrovat nakupující ke zdravějším alternativám a snížit výskyt obezity v Anglii. V rámci omezení byly z hlavních prodejních prostor obchodů s potravinami vykázány potraviny, jako např. chipsy, čokolády nebo sladké tyčinky.

Různé druhy nezdravého jídla
Ilustrační fotografie

V rámci iniciativy Britské federace pro potraviny a nápoje navštívilo několik producentů potravin a nápojů Dolní sněmovnu britského parlamentu, aby poskytli zástupcům britské vlády a parlamentu možnost seznámit se s novými produkty, které se začínají distribuovat do obchodů v Británii a které jsou součástí inovací směřujících ke zdravější stravě.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Cílem bylo také prodiskutovat snahy o úpravu složení výrobků (reformulace) v důsledku zákazu propagace potravin s vysokým obsahem tuku, soli a cukru.

Akce, které se účastnily firmy jako např. Mars Wrigley, Premier Foods, Nestlé, Kellog’s, Danone nebo Ferrero, zdůraznila závazek těchto producentů omezovat nezdravé složky potravin. Vyplynulo z ní mimo jiné, že změny receptur jsou složitou procedurou a vyžadují nemalé investice do vědeckého výzkumu a inovací. Nejde tak pouze o jednoduché omezení nebo přidání určitých ingrediencí, které by neneslo větší finanční náklady.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme