Prezentace výzkumu a vývoje umělé inteligence v Jižní Koreji

Hlavní korejské technologické firmy, a to včetně Samsung Electronics, NAVER Co., Ltd. a SK Telecom, informovaly prezidenta Moona o svém výzkumu a vývoji umělé inteligence (UI). Zmínily hlavně společné projekty využití UI v robotizaci a ohlásily spuštění nových technologicky vyspělých podniků.

Telekomunikační společnost SK Telecom zmínila, že během své nedávné akce ve městě Ilsan v provincii Gyeonggi představila svůj první čip UI pro datová centra společně vyvinutý s jeho přidruženým SK Hynix.

Podle SK Telecom je „Sapeon X220“ prvním korejským čipem pro datová centra napájená umělou inteligencí. Čip je určen pro aplikace, které vyžadují složité matematické funkce, strojové učení a velké datové sady.

„Jeho výpočetní rychlost hlubokého učení je 6,7 kilo-snímků za sekundu (1,5krát rychlejší než u grafických procesorů GPU), které jsou široce používány společnostmi poskytujícími služby UI,“ uvedl SK Telecom ve svém prohlášení. A dodal, že spotřebovává o 20 % méně energie než GPU.

Nový čip bude v příštím roce používán digitálním asistentem SK Telecom „Nugu“ ke zlepšení rozpoznávání hlasu. Společnost ADT Caps, která poskytuje bezpečnostní služby, bude tento čip používat ke zlepšení výkonu monitorování videí založených na UI.

Společnost Naver Labs spadající pod NAVER Co., Ltd., provozující korejskou online platformu Naver, předvedla robota schopného doladit či zvolit si stupeň síly, kterou použije při odstranění překážky.

Generální ředitel společnosti Naver Labs, p. Seok Sang-ok, popsal přeshraniční iniciativu společnosti pro výzkum UI nazvanou Global AI R&D Belt a slíbil, že bude sdílet svůj nástroj pro analýzu dat pro účely výzkumu.

„Pro urychlení výzkumu UI je prvním a nejdůležitějším zdrojem množství kvalitních dat,“ uvedl Seok Sang-ok. „Společnost Naver Labs během letošního roku představí platformu pro správu dat Naver Cloud na podporu výzkumných institucí, vysokých škol, začínajících podniků a veřejných institucí.“

Korejský mobilní operátor KT Corp. zdůraznil svoji pokračující spolupráci při výzkumu UI s Hyundai Heavy Industries, LGUplus a dalšími institucemi. Tým vyvinul techniku využívající UI k omezení šíření infekčních nemocí a zvýšení efektivity v průmyslových zařízeních.

Společnost Samsung Electronics popsala svůj výzkum UI týkající se 6G, bezdrátové sítě nové generace, navazující na 5G.

Internetová společnost Kakao znovu potvrdila svůj závazek plně nasadit UI ve svých produktech a službách, a to zejména v mobilních a cloudových nástrojích.

Závěrem prezentace prezident Moon povzbudil zúčastněné společnosti, aby byly aktivnější v investování a současně ocenil roli technologických společností při omezování šíření koronaviru.

Tato akce se uskutečnila v souladu s prezidentovým cílem vyvinout v Koreji čip UI srovnatelný s dynamickou pamětí s náhodným přístupem (DRAM), což je paměťový čip, se kterým na světovém trhu dominují korejští výrobci.

Prezident Moon během akce jednak neopomněl zopakovat předchozí vládní příslib investovat do roku 2029 1 mld. KRW (904 mil. USD) do pokročilého sektoru čipů. Dále pak opět přislíbil rozšířit rozpočet ve výši 1,7×1012 KRW (1,382 mld. USD) na rozvoj UI oblasti a regulační reformy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika).

• Teritorium: Korejská republika
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme