Příběh firmy Y Soft: Globální otisk

Podnikat prý začal proto, že byl nezaměstnatelný. Nechtěl mít šéfa, který by mu říkal, co má dělat. Jenže Václav Muchna tak stejně skončil – teď mu totiž šéfují zákazníci. Aktuálně jich je 19 tisíc ve 120 zemích světa. Řešení firmy Y Soft používá 35 % Fortune 500 – tedy největších firem na světě.

Představte si libovolně velkou firmu, která každodenně operuje s desítkami, stovkami či tisíci důležitých dokumentů – ať už jde o smlouvy, faktury, dodací listy či cokoliv jiného. Každá firma má pro správu těchto dokumentů jiné potřeby. Někde potřebují papíry vytištěné, jinde naskenované, někomu stačí mít je digitálně založené a kdykoliv snadno dohledatelné. Vždy ale musí být řádně zabezpečené. A celý tento proces dokáže pokrýt produkt SafeQ od firmy Y Soft

Vlajkovým produktem Y Soft je QSafe, které zajišťuje správu tisku | JIC

Jedná se o kombinaci softwaru a hardwaru (digitálních displejů nebo čteček karet), který Y Soft dodává k tiskárnám. Péče o firemní dokumenty je v každém kroku bezpečná a v rámci firmy se k ní dostanou jen relevantní zaměstnanci. „Velkým trendem, kterým kráčíme i my, je cloudové řešení, které klade na bezpečnost ještě větší nároky,“ vysvětluje zakladatel a CEO Y Softu Václav Muchna.

Produkt firmy teď používá víc než třetina největších firem na světě. Cloud je ale řešením i pro střední a menší firmy, které nemají lidi ani prostředky na péči o servery. A právě směrem k nim teď Y Soft rozšiřuje zákaznickou základnu.

Y Soft jako multi-product company 

SafeQ není jedinou nohou, na které globální firma stojí. Y Soft se dlouhodobě profiluje jako multi- product company. „Díky tomu zjišťujete, že jsou pořád oblasti, kde nejste zkušený byznysmen, ale absolutní nováček. Začínáte od nuly, a to je věc, která mě nepřestane bavit,“ usmívá se Václav Muchna.

Pro vývoj nových produktů a služeb mají vlastní inovační střediska Y Soft Labs. Kromě hardwaru a softwaru pro SafeQ vyvíjí aplikaci pro onboarding nových zaměstnanců (která slouží i jako výuková platforma) nebo řešení na správu 3D tisku ve školách. 

Robotickou ruku AIVA můžou používat výrobci mobilních telefonů nebo automobilky | JIC

Velký potenciál ale Václav Muchna vidí v produktu Y Soft AIVA – robotické ruce na testování produktů, kterou si ve Y Softu – původně pro své účely – vyvinuli po softwarové i hardwarové stránce.

„Můžou ji využívat třeba výrobci mobilních telefonů nebo automobilky u palubních displejů. Jedná se o chytrého robota, který dokáže vnímat produkty stejně jako koncový uživatel – tedy jako člověk. A před tím, než je pošlete na trh, je jako koncový uživatel otestuje a vychytá všechny mouchy,“ vysvětluje Václav Muchna. 

Y Soft Ventures a společná vize s JICem

Václav Muchna zaklepal na dveře rok starého JICu ještě jako student. „JIC nám pomohl s byznys plánem, postupně nás vedl k tomu, abychom podnikání vedli vážně,“ vzpomíná s úsměvem Václav Muchna. JIC firmě poskytl také své kancelářské prostory. „Při jednání s prvními klienty to působilo důvěryhodněji, o mnoho lépe, než kdybychom je zvali na koleje,“ směje se Muchna. 

Zakladatel a CEO Y Softu Václav Muchna | JIC

Když firma vyrostla, přestěhovala se o několik desítek metrů dál do vlastního. V regionu ale záměrně zůstává i nadále. Chce mu totižvrátit to, co kdysi firma sama dostala. Prostřednictvím vlastního fondu Y Soft Ventures podporuje mladé a nadějné projekty. Fond investoval třeba do firmy GreyCortex, NenoVision, Arbo Technologies, VRgineers a dalších. A Václav Muchna s firmami pravidelně sdílí i své know-how.

„Mým snem je změnit české prostředí tak, abychom nebyli jen IT montovnou. Chci budovat řešení, která vzejdou kompletně z našich nápadů. A motivovat k tomu i další podnikatele,“ uzavírá Muchna.

Převzato z JICmagazínu Jihomoravského inovačního centra

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme