Přihlášky na mezinárodní soutěž Foodtech Challenge v SAE se otevřely

V loňském roce proběhla ve Spojených arabských emirátech soutěž pro univerzity a start-upy zaměřené na moderní potravinářství a zemědělství.

V seznamu přihlášených bylo těžké neznat zastoupené univerzity, mezi které patřily například Harvard, Oxford, nebo MIT. Nyní se otevřely přihlášky pro další ročník této velmi atraktivní soutěže o možnost hlavní výhry 2 milionů dolarů, podporu komercializace nápadu, další vývoj a mnoho nefinanční podpory od profesionálů na dané téma.

Ilustrační fotografie

FoodTech Challenge se letos zaměřila na dvě témata: produkce potravin bohatých na nutriční hodnoty a na využití a nakládání s potravinovým odpadem. Předpokladem pro přihlášení je malý start-up, který má méně než 25 členů/ zaměstnanců, funguje méně než 5 let a neprošel fází investování. Pro vybrání do finální soutěže musí projekt představovat unikátní a udržitelné technologické řešení, možnost projekt komerčně využít a relevance pro použití i v regionu Blízkého východu.

Z pohledu Spojených arabských emirátů jde o hledání dalších cest, jak podpořit svou strategii v obsazení prvního místa indexu globální potravinové bezpečnosti do roku 2051. FoodTech Challenge je tak jeden z pilířů naplánovaných investic 4 miliard dolarů do chytrého zemědělství a potravinářství, ze kterých například vzniká již několikrát zmíněný projekt Food Tech Valley v Dubaji. Celkový plán se prezentuje pod záštitou AIM for Climate Project, iniciativy USA a Spojených arabských emirátů, ke kterým se v posledních týdnech stále přidávají noví členové.

Pro všechny univerzity a mladé start-upy tak jde o velkou příležitost. Ty české určitě nejsou výjimkou a mají šanci se přihlásit. Pro pomoc s informacemi, přihláškou anebo i dalšími kroky se můžete obrátit na Lukáše Zamrzlu, mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme