Příležitost pro české firmy: Bavorsko plánuje výstavbu nových větrných elektráren

Bavorský ministr hospodářství, rozvoje venkova a energetiky deklaroval plán na výstavbu stovek nových větrných elektráren. Takto velká investice představuje výraznou příležitost i pro české firmy.

Výstavba má významně přispět k realizaci transformace bavorského energetického sektoru směrem k využití obnovitelných zdrojů energie. S plánem ale ještě musí souhlasit větší koaliční partner, strana CSU.

Ilustrační fotografie

V Bavorsku v oblasti výstavby větrných elektráren doposud platí pravidlo „10H“. Podle něj musí být turbína vzdálena od nejbližšího obydlí minimálně desetinásobek své výšky. Turbína o výšce 150 metrů tak musí být vzdálena od nejbližších obydlí alespoň 1 500 metrů. Toto pravidlo však silně omezuje výstavbu větrných elektráren; prakticky ji zastavilo. Ministr Aiwanger se proto zasazuje za zmírnění tohoto pravidla.

Ve svém plánu navrhuje Aiwanger vystavět stovky větrných elektráren v bavorských lesích, kde je pravidlo 10H podstatně menším problémem. Kromě rozvoje zelených energií poukazuje Aiwanger na další ekologické benefity. Místo stromových monokultur se na ploše kolem větrných turbín dají vysázet rostliny, které se stanou součástí životního prostředí pro řadu živočichů. Dále se výstavba vyplatí i pro majitele lesů, kteří by měli příjmy z pronájmu parkovacích míst u větrných elektráren. Podpora u obyvatel je při výstavbě v lesích vyšší než blíže u obcí a měst.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Vládní partner strany ministra Aiwangera, strana CSU, však zatím tento plán neodsouhlasila. Premiér Markus Söder je pro zmírnění pravidla 10H a pro výstavbu nových větrných elektráren, řada poslanců CSU je však prozatím k jakékoli změně pravidla 10H skeptická.

Důležitým faktorem bude postoj nové německé vlády. Ve svých předvolebních vyjednáváních si nové vládní strany daly za cíl do budoucna využít dvě procenta plochy na větrné elektrárny. V případě uzákonění tohoto cíle by se zvýšil tlak na Bavorsko, aby podstatně zrychlilo výstavbu větrných elektráren.

Výstavba stovek nových větrných elektráren bude vyžadovat vysoké investice a různé typy technických, zemních a stavebních prací. Kromě stavby a instalace samotné větrné turbíny budou nutné různé subdodávky, lesnické práce, stavební práce na výstavbu plochy kolem turbín a na výstavbu dopravní infrastruktury a také práce na položení kabelů a připojení elektrárny k síti. Z toho důvodu je tento projekt atraktivní příležitostí pro české firmy z různých odvětví, například pro výrobce větrných turbín, lesnické podniky, stavební firmy či dodavatele kabelů.

Generální konzulát v Mnichově bude monitorovat politickou situaci a informovat na svém webu o vývoji přípravy tohoto plánu. V případě zájmu GK nabízí možnost získání bližších informací k případným budoucím zakázkám a relevantním kontaktním osobám.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autoři: Petr Janoušek, Jan Kreuter.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme