Příležitosti v Kolumbii a Kostarice jsou nejen ve stavebnictví a interiérovém designu

Na přelomu května a června se v Bogotě konal 17. ročník mezinárodního veletrhu Expoconstrucción & Expodiseño, zaměřený na sektor stavebnictví, ale také užitné designové výrobky a doplňky.

Velvyslanectví v Bogotě ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade připravily na této akci prezentaci v podobě národního stánku. Delegace se následně přesunula na Kostariku, kde se konalo sektorově úzce zaměřené byznys fórum a networkingový koktejlu.

Ilustrační fotografie

Na bogotském výstavišti Corferias proběhl ve dnech 30. května až 4. června 2023 nejvýznamnější veletrh stavebnictví v Kolumbii, známý jako Expoconstrucción & Expodiseño, který se specializuje také na rozvoj interiérového designu, architektury a infrastruktury. Mezi více než 430 vystavovateli ze 17 zemí světa nechyběly tři české firmy. Jednalo se o společnost Chuděj, zabývající se výrobou kanalizačních vpustí a lineárních žlabů, rodinný podnik Solida, vyrábějící ucelené systémy upevňovací techniky s důrazem na produkci instalačních objímek, a společnost Bemeta, nabízející designové koupelnové doplňky z oceli a mosazi.

S kolumbijským trhem přitom měla předchozí zkušenosti pouze firma Chuděj, která se účastnila tohoto veletrhu již v listopadu 2021 a prezentovala se i na jiných akcích v zemi. V Kolumbii má také svého obchodního zástupce. Pro představitele dalších dvou firem šlo o první setkání s kolumbijským prostředím, při kterém si chtěli ověřit reálný potenciál svého sortimentu na zdejším trhu. Právě sektorové veletrhy bývají v Kolumbii výbornou platformou pro obecný průzkum trhu i navázání důležitých kontaktů.

ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Český stánek se těšil velkému zájmu ze strany potenciálních obchodních partnerů a distributorů i koncových klientů. Zástupci českých firem měli řadu konkrétních jednání a individuálních schůzek, na kterých mohli probrat s kolumbijskými protějšky podmínky a možnosti vzájemné spolupráce. Ačkoli byl sektor stavebnictví v zemi v roce 2022 zasažen zvýšením cen materiálů, v tomto roce se situace stabilizovala a nadále roste výstavba nových i přestavba původních budov.

Zejména v segmentu bydlení pro vyšší střední a movité vrstvy je kladen čím dál větší důraz na kvalitní, inovativní, ale také praktické detaily a doplňky. České výrobky v tomto ohledu mohou nabídnout atraktivní alternativy k existujícímu portfoliu, a příležitosti tak existují i pro další české firmy z tohoto odvětví.

Představitelé českých firem se v doprovodu zástupců ambasády a agentury CzechTrade následně přemístili na Kostariku. Jedná se sice o malou středoamerickou zemi, avšak díky politické a ekonomické stabilitě a v regionálním srovnání i dobré životní úrovni jde o perspektivní trh. Podnikatelsky zaměřený program zahrnoval odpolední sektorově úzce profilované byznys fórum a navazující networkingový koktejl.

Ilustrační fotografie

Početná účast odborníků z oboru potvrdila, že Kostarika disponuje silným sektorem stavebnictví, které se orientuje na výstavbu hotelových, ale i rezidenčních projektů. České společnosti tak měly jedinečnou příležitost prezentovat své výrobky potenciálním partnerům a klientům, ale i méně formálně probrat konkrétní možnosti spolupráce. V rámci navazující služby CzechTrade pak zástupci českých firem absolvovali na Kostarice ještě další individuální B2B jednání s konkrétními firmami.

Na okraj mise proběhly i schůzky s představiteli relevantních kostarických veřejných institucí – ministerstvem zahraničního obchodu a kostarickou agenturou na podporu obchodu, Procomer. Z jednání o možných oblastech obchodní, ekonomické, ale i vědecko-výzkumné spolupráce vyplynulo, že má kostarická strana velký zájem na investicích do zelené energetiky, kde je země už nyní regionálním šampionem a pro kterou má vynikající předpoklady.

Stálicí v perspektivních oborech je oblast zdravotnických prostředků, kde Kostarika disponuje v regionálním měřítku nezvykle vyspělou výrobní kapacitou a kvalifikovanou pracovní silou. Velký pozitivní ohlas vyvolala možnost spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti a digitalizace. Kostarika zažila vloni jeden z vůbec největších kybernetických útoků na světě, který doposud zemi stál odhadem 24 mil. USD. V zemi proto vzrostla poptávka po technologických řešeních pro zabezpečení kritické infrastruktury a posílení kybernetické bezpečnosti v různých sektorech.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bogotě (Kolumbie). Autoři: Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Kostarika | Zahraničí

Doporučujeme