Příležitosti v leteckém sektoru v Malajsii

Letecký průmysl je jedním z malajsijských strategických odvětví, které bylo významně zasaženo přísnými protipandemickými opatřeními. O to větší jsou nyní snahy o jeho obnovu a nalezení nových příležitostí.

Kromě subvencí federální vlády podpoří tento stěžejní sektor i stát Selangor, který je hlavním malajsijským centrem v oblasti aerospace. Od roku 2021 se zde koná jeden z klíčových veletrhů v oblasti letectví – Selangor Aviation Show.

Ilustrační fotografie

Veletrh Selangor Aviation Show je zaměřen především na leteckou techniku, vybavení letišť a zajištění jejich provozu, výcvik pilotů a koná se pravidelně každý rok v září. Česká republika byla na druhém ročníku tohoto veletrhu reprezentována firmou Czech Aviation Training Center, která podepsala se svým novým partnerem firmou Aerovione Bhd. dohodu o spolupráci zaměřenou na letecký výcvik pilotů.

Přítomni této významné události byli velvyslanec Milan Hupcej, malajsijský princ Y.A.M Tengku Sharifuddin Shah Bin Tengku Sulaiman Shah, Dato‘ Teng Chang z Invest Selangor, zástupci Úřadu civilního letectví Malajsie a malajsijských leteckých společností. Třetí ročník je naplánován od 7.–9. září 2023 a v této souvislosti plánuje regionální vláda navýšení rozpočtu do tohoto sektoru.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

V souvislosti se znovuoživením leteckého sektoru po pandemickém úpadku, se Malajsie i nadále snaží profilovat jako regionální centrum leteckého průmyslu. Poptává především technologie a služby (letištní radary a vybavení, zabezpečení vzdušného prostoru). I přestože české radary nejsou nováčkem na malajsijském trhu, existuje zde poptávka po nové generaci.

S rostoucím požadavkem na počty pilotů poroste i poptávka po službách pilotního výcviku, školení leteckého personálu, leteckých simulátorech a trenažérech, ve kterých jsou české firmy špičky svého oboru. Příležitosti se naskýtají i v segmentu malých, cvičných a sportovních letadel. Velkou pozornost si stále častěji vydobývají také bezpilotní letecké systémy (UAVs, drony).

Dále Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur zve všechny české firmy, asociace a další instituce na veletrh LIMA‘23, který je jedním ze dvou bienálních vojenských veletrhů v Malajsii, který se koná od roku 1991 ve státě Kedah, na ostrově Langkawi. V pořadí již šestnáctý ročník veletrhu LIMA‘23, bude hostit na výstavní ploše 119 209 m2 více než 500 vystavovatelů z 36 zemí; vystaveno bude přes 106 letounů a 50 lodí. Termín konání tohoto veletrhu je v týdnu od 23. května 2023. V případě zájmu neváhejte kontaktovat ekonomickou diplomatku Renatu Brandstätterovou (renata_brandstatterova@mzv.cz).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kuala Lumpur (Malajsie). Autorka: Renata Brandstätterová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Malajsie
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme