Příležitosti v sektoru zemědělství ve Spojených arabských emirátech

Mezi nejdůležitější témata ve Spojených arabských emirátech patří po pandemii zemědělství. Především rozvoj agrotechnologií, vývoj nových procesů, příliv zemědělských firem, know-how a spolupráce zemědělských univerzit.

V neposlední řadě také podpora potravinové bezpečnosti. Jednání se zástupci emirátského Ministerstva zahraničních věcí, s několika členy místního parlamentu, obchodní komorou emirátu Abú Dhabí a nebo s investiční organizací ADIO, která rozděluje státní peníze do především zemědělských projektů, potvrzuje zájem o spolupráci v různých oblastech zemědělského průmyslu. Především ADIO je velmi zajímavá organizace, která dokáže nalákat do Emirátů nejednoho zemědělského podnikatele.

Příležitosti uspět mají firmy, které se zaměřují na inovativní technologie v potravinářství a zemědělství, mají nápad na start-up se stejnou tématikou, jsou ve spojení s výzkumnými ústavy nebo univerzitami. Spojené arabské emiráty nabízejí velmi zajímavou, nejen finanční, podporu.

Plánují se projekty pro propojení českých firem z těchto sektorů s místními organizacemi. Jedním z hlavních důvodů, proč se na seznamu firem v regionu neobjevuje moc českých jmen je ten, že se o nich málo ví.

Firmy, které by měly zájem o proniknutí na emirátský trh ze všech sektorů, které spadají pod zemědělství, se mohou obrátit na Lukáše Zamrzlu, zemědělského diplomata velvyslanectví ČR v Abú Dhabí, mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz. Jen díky zájmu dostatečného počtu firem z různých sektorů je možné plánovat nejenom schůzky a jednání, ale také společné projekty spolufinancované Ministerstvem zemědělství.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme