Připravuje se online nástroj pro flexibilní zaměstnávání uprchlíků. V ukrajinštině se spustí do měsíce

Digitální platforma Flecto, která poskytuje plánování směn podle časových možností pracovníka, plánuje, že v průběhu dubna spustí on-line platformu v ukrajinské verzi.

Chce tak pomoci válečným uprchlíkům nalézt vhodnou práci. K registraci jim postačí pouze vízum nebo pas. Takové zaměstnávání Ukrajinců umožní nově schválené zákony Lex Ukrajina. Aplikace Flecto zároveň začala navazovat spolupráce s neziskovými organizacemi, patří mezi ně například Diecézní charita Brno. Usnadní tak koordinaci dobrovolníků, kteří se věnují pomoci běžencům z Ukrajiny.  

Ilustrační fotografie

Solidarita s ukrajinskými uprchlíky pokračuje napříč českou společností i měsíc od invaze. K pomoci se přidává také společnost Flecto. Ta během dubna uvede do provozu novou jazykovou mutaci webové aplikace.  

Ukrajinština a zjednodušené registrace urychlí celý proces  

Pro Ukrajince bude snadnější nalézt nové pracovní příležitosti. K registraci jim postačí jen doložit vízum nebo pas. Platforma funguje na principu dělení plných úvazků na jednotlivé směny. Je tak zcela na uživatelích, jak si rozvrhnou svůj pracovní čas. „Největší zastoupení mezi ukrajinskými běženci mají ženy s malými dětmi. Je tedy velmi důležité nabídnout jim flexibilní možnost zapojení do pracovního procesu, a dát jim tak prostor pro adaptaci na život v České republice. Během dubna spustíme ukrajinskou verzi naší platformy a zároveň zjednodušíme systém registrací. Další náležitosti pak budou probíhat ve stejném režimu jako pro české uživatele,“ komentuje Kateřina Tkadlecová, spoluzakladatelka společnosti Flecto.  

Nový český startup chce modernizovat trh práce díky flexibilnímu zaměstnávání

Koordinace dobrovolníků nikdy nebyla snadnější 

Flecto v březnu začalo poskytovat své služby zdarma všem neziskovým organizacím, spolkům a sociálním službám, které koordinují dobrovolníky pomáhající uprchlíkům. Díky tomu mohla vzniknout spolupráce s Diecézní charitou Brno. Přes webovou aplikaci se nově nabízí směny na bázi dobrovolnictví, jedná se například o koordinaci ubytování pro Ukrajince.

„Ze spolupráce s Diecézní charitou Brno máme velkou radost. Doufáme, že díky tomu bude koordinace dobrovolníků rychlejší, snadnější a přehlednější. Jsme teprve na začátku, ale už nyní se ukazuje, že náš nástroj může ušetřit hodně času těm, kteří dobrovolnické směny koordinují. Budeme rádi, když se nám v brzké době podaří navázat partnerství i s jinými neziskovými organizacemi, aby se naše služba dostala všude tam, kde skutečně pomůže,“ dodává závěrem Jana Stehlíková, taktéž spoluzakladatelka společnosti Flecto.  

Flecto je nová digitální platforma, která přináší flexibilitu na trh práce. Spuštěna byla na podzim roku 2021. Umožňuje plánování práce dle časových možností pracovníka a dělení plných úvazků na dílčí směny. Zaměřuje se především na pečující rodiče, stále aktivní seniory, studenty a vlastně všechny, kteří se nechtějí vázat jednomu zaměstnavateli. Zaměstnavatelům tak poskytuje možnost efektivně využívat dodatečné lokální lidské zdroje bez časových ztrát a zbytečné administrativy. Vše je možné vyřídit online přímo na platformě, není nutné nikam chodit ani volat. 

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme