Přípravy na české předsednictví pokračují, MZV vybralo nové zaměstnance a zajistilo prostory

Česká republika se v druhé polovině roku 2022 znovu ujme předsednictví Rady EU. Loni se podařilo zejména schválit východiska obsahových priorit, dokončit výběrová řízení pro personální posílení Stálého zastoupení při EU a zajistit odpovídající prostory v Bruselu, které budou už v průběhu letoška obsazeny.

V čele evropských institucí Česko stálo naposledy v roce 2009 a dosáhlo řady hmatatelných úspěchů navzdory tehdejší ekonomické krizi. Ve složité situaci se Evropa a celý svět vlivem pandemie nachází znovu, přípravy na české předsednictví ale i tak běží.

Jednotlivé členské země se v předsednictví Rady EU pravidelně střídají po šesti měsících. Jde o jeden z nejdůležitějších politických nástrojů na evropské úrovni, který předsedající zemi umožňuje prosazovat své zájmy. „Důležitá je i rovina prestiže. Předsednická země se v podstatě stává centrem evropské politiky, což samozřejmě skýtá velké příležitosti. Proto se musíme přípravou na výkon našeho předsednictví intenzivně zabývat. A to také i přes pandemii děláme,“ poznamenal šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Vláda v druhé polovině roku 2020 schválila rámec pro obsahové priority českého předsednictví. Mezi ně patří mimo jiné mezinárodní bezpečnost, udržitelnost či budování jednotného digitálního trhu. Klíčová ale bude především ekonomická obnova a spolupráce po koronavirové krizi. Za MZV je prioritou zejména rozšíření EU či otázky Východního partnerství. Spuštěna již byla oficiální webová stránka českého předsednictví, Úřad vlády také vybírá logo a slogan.

Kvůli předsednictví posílí Stálé zastoupení ČR při EU přímo v Bruselu 58 zaměstnanců. S novým rokem skončila všechna výběrová řízení na obsazení těchto míst. „Letos chceme navíc vybrat jako posily ještě asi třicet stážistů. Jde o jedinečnou příležitost hlavě pro studenty, kteří se mohu seznámit s prací diplomatů a zjistit mnohé o mezinárodní politice i o organizaci vrcholných akcí,“ řekl ministr Petříček.

Loni se také podařilo podepsat smlouvu o tříletém pronájmu kancelářských prostor v centru Bruselu za 43 milionů korun, odkud budou úředníci a diplomaté české předsednictví zabezpečovat. Přesunou se tam už v průběhu letoška. Rozpočet ve výši 1,24 miliardy korun určený na předsednictví vláda odsouhlasila v závěru roku 2019.

Předsedající státy standardně spolupracují v rámci tříčlenné skupiny neboli tria. Česká republika bude již tradičně v triu s Francií a Švédskem. „Proto s těmito zeměmi nyní intenzivněji jednáme. Čeká nás totiž formování společného unijního směřování na jeden a půl roku,“ dodal ministr Petříček. Na veškerých přípravách spolupracují MZV, Stálé zastoupení při EU, Úřad vlády i další rezorty.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme