Přistěhovalci zachraňují německý zdravotní systém. Ročně přidají 200 miliard

Migranti a přistěhovalci obecně zvýšili počet obyvatel Německa na konci roku 2019 na 83,3 miliony. Profituje z toho i zdravotní systém. Bez jejich přispění by museli Němci zaplatit do zdravotního systému od roku 2012 o osm miliard eur (199 miliard korun) ročně více.

Počet lidí v Německu neustále roste. Nejedná se ale o zvýšenou porodnost. Od roku 1972 německá populace fakticky vymírá, rodí se méně dětí, než kolik lidí zemře. Zvyšování počtu populace zachraňují přistěhovalci. Na konci roku 2019 žilo v Německu 83,3 milionu lidí.

Kritici migrace tvrdí, že uprchlíci zvyšují náklady pro sociální a zdravotní systém Německa. Z dat zdravotní pojišťovny Techniker Krankenkasse (TK) ale vyplývá, že do systému odvádějí více, než z něj čerpají. Ročně má jít o osm miliard eur.

Bez přistěhovalců by tak do zdravotního systému museli Němci zaplatit více. „Migrace od roku 2012 znamená úlevu pro zákonné zdravotní pojištění ve výši přibližně osm miliard eur ročně,“ potvrdil finanční ředitel TK Thomas Thierhoff.

Od roku 2013 do roku 2019 se počet pojištěnců zdravotních pojišťoven zvýšil o 4,7 milionu. Přistěhovalci tvoří 6,4 procenta všech pojištěnců. V roce 2019 zaplatili do zdravotního systému 16,8 miliardy eur (418 miliard korun). Protože se ale často jedná o mladší lidi, vyčerpali 8,7 miliardy eur (217 miliard korun).

To znamená, že na celkových výdajích pojišťoven se podílejí jen 3,5 procenty celkových výdajů. To je podle deníku Der Tagesspiegel v rozporu s tím, co tvrdí odpůrci migrace.

Mladší a bez velké rodiny

Thierhoff si to vysvětluje i tím, že přistěhovalci mají méně rodinných příslušníků, za které odvody platí stát a do systému platí v průměru více než zbytek populace.

Ředitel Techniker Krankenkasse Jens Baas v analýze dat vidí potvrzení toho, že se imigrace stala nezbytným faktorem pro Německo, jehož populace stárne. Průměrný věk přistěhovalců je 30 let, průměrný věk německých pojištěnců je 44 let.

Německý institut pro pracovní trh nedávno poukázal na to, že si stále více uprchlíků v Německu najde práci. Z těch, kteří přišli do Německa po roce 2013, polovina získá místo do pěti let. Přes dvě třetiny z nich pracují na plný úvazek.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Německo
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme