Privatizace slovinských státních firem pokračuje

Plán privatizace slovinských státních firem pomalu postupuje kupředu. Další v řadě by měla být společnost Alpina, významný výrobce zimní sportovní a módní obuvi.

Společnost Alpina, jejímž stoprocentním majitelem je státní Slovinská konsolidační banka (Družba za upravljanje terjatev bank, DUTB), získala globální věhlas zejména mezi sportovci, kteří se zabývají alpským lyžováním a během na lyžích. Sídlo společnosti i její výroba se nachází ve Slovinsku, výrobní závody jsou také v Bosně a Hercegovině a v Číně.

Firma s 1189 zaměstnanci má silnou tržní pozici zejména na trzích bývalé Jugoslávie a Skandinávie, mezi další významné trhy patří také Severní Amerika.

V roce 2020, který byl výrazně ovlivněn pandemií covid-19, vytvořila skupina příjmy z prodeje ve výši 38,7 mil. eur (51,7 mil. eur v roce 2019). EBITDA činila -0,3 mil. eur (2,3 mil. eur v roce 2019), projekce EBITDA na letošek činí 1,8 mil. eur.

DUTB jako finanční vlastník od roku 2015 provedla ve společnosti Alpina rozsáhlou sanaci, která vedla ke stabilizaci obchodních operací. Další rozvoj a vizi společnosti bude moci rozvíjet nový soukromý majitel, který firmě umožní vstup na nové trhy a zajistí přístup k novým distribučním kanálům. Získá také možnost optimalizace výrobních programů, výrobních lokalit a kapacit.

Poradcem pro privatizaci je společnost KPMG. Případní zájemci o investici obdrží ze strany prodejce návrh dohody o mlčenlivosti (non-disclosure agreement) a po jeho podpisu další dokumentaci s podrobnějšími informacemi, která bude k dispozici již na začátku září 2021. Proces prodeje bude dvoustupňový s předložením nezávazných nabídek předběžně na začátku října 2021. Pro více informací se můžete obrátit také na ekonomicko-obchodní oddělení Velvyslanectví ČR v Lublani.

Prodej společnosti Alpina je zajímavou investiční příležitostí pro potenciální investory v oblasti zimních sportů a v obecném smyslu pro subjekty, které mají zájem o další rozvoj tradiční firmy s globálním dosahem.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Lublani (Slovinsko). Autorka: Dagmar Šober, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Slovinsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Maloobchod | Obchod

Doporučujeme