Pro velký zájem uzavírá MMR třetí výzvu IROPu ke kyberbezpečnosti. Další dvě stále běží

Integrovaný regionální operační program (IROP) 2021-2027 spravovaný Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) uzavírá třetí výzvu k posílení kyberbezpečnosti.

Tato výzva cílí na projekty v tzv. méně rozvinutých regionech a je v ní k dispozici přes 600 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Už týden po vyhlášení výzvy registruje ministerstvo třikrát víc žadatelů.

Ilustrační fotografie

IROP v období 2014-2020 poskytl dotace na kyberbezpečnost za 1,3 miliard korun. V období 2021-2027 jsme navýšili množství peněz do této oblasti na 3,4 mld. Kč. „Kyberbezpečnost je jednou z mých priorit. I přesto, že je částka oproti předchozímu období skoro třikrát vyšší, peněz stále není dostatek. IROP velký zájem o podporu obrany proti kybernetickým hrozbám nemůže financovat sám. Budu na vládě usilovat o další podporu pro tento důležitý segment,“ vysvětlil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Čtvrtina firem není dostatečně chráněna proti kyberútokům, většina problém ale neřeší

Otevřená zůstává čtvrtá výzva, která má pomoci v tzv. přechodových regionech částkou 1,7 mld. Kč z EFRR. Pátá výzva podporuje projekty s celorepublikovým dopadem a výše prostředků je přes 1 mld. Kč z EFRR. Výzvy vyhodnocujeme podle kritérií, které spolu s MMR a Centrem pro regionální rozvoj České republiky pomáhalo nastavit Ministerstvo vnitra, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Svaz měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Software a ICT služby

Doporučujeme