Problémy chovatelů prasat v Srbsku

V Srbsku poklesla spotřeba vepřového masa domácí produkce, a to dočasně zastavilo růst jeho ceny.

Aktuálně se prodávají prasata za přibližně 1,5 EUR/kg živé váhy, ale při dnešních vysokých cenách krmiv by bylo zapotřebí, aby tato cena byla minimálně 2,10 EUR/kg.

Ilustrační fotografie

Za současného stavu chovatelé prasat totiž ztrácí na každém kilu vykrmeného a prodaného prasete asi 0,60 EUR. Tato situace také znamená, že řada firem pozastavila své plánované investice do nových stájí pro chov prasat a s tím spojených technologií. Dotýká se to také některých českých společností, které v Srbsku vedly jednání o dodávce svých technologií chovu prasat.

Očekává se, že ceny vepřového masa porostou stejně jako ceny všech produktů, do kterých se promítají zvyšující se ceny krmiv a energií. Je však otázkou, jaký dopad bude mít růst cen na spotřebu masa a zda se zlepší pozice chovatelů tak, aby mohli realizovat své plánované investice.

Už nyní, při aktuálních maloprodejních cenách vepřového masa (například vepřová kýta se v Srbsku prodává za 4,92 EUR/kg), roste prodej kuřecího masa, kde je cena 2,29 EUR/kg. Místo jednoho kilogramu vepřového si tak zákazník může koupit dva kilogramy kuřecího, a to je pro mnohé obyvatele Srbska, jejichž finanční situace je tíživá, rozhodující faktor.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme