Problémy s výkupem rajčat v Srbsku

Na jihu Srbska v okolí města Leskovac mají letos pěstitelé rajčat problém s výkupem své produkce kvůli nízkým výkupním cenám, které jsou i nižší než výrobní náklady.

K této situaci došlo, protože rajčata se v této oblasti urodila z důvodu nepříznivého počasí později a hlavně v období, kdy už dozrávají rajčata i v severních oblastech země a je jich na trhu nadbytek.

K problémům s cenou rajčat v Srbsku přispěl i nižší odběr ze sousedních zemí jako je Černá Hora nebo Bosna a Hercegovina. Projevil se také vliv nízkých cen rajčat v Řecku a řecké snahy o vývoz produkce na sousední trhy, kromě jiného i do Srbska.

Jak uvedl portál „e-Kapija“, zavedlo Srbsko kvůli této situaci clo na dovoz rajčat ze zemí EU, a to na období od 15. 7. do 15. 9. 2021. Tato opatření se však nijak nedotýkají České republiky, která do Srbska rajčata nevyváží.

Jedním z řešení problému s výkupem rajčat v Srbsku do budoucna může být i v těchto dnech ohlášená společná investice společností BFV Processing of Tomato a Fruits d.o.o. z Kuly. Právě ve městě Kula chtějí firmy vybudovat závod na zpracování rajčat. Plánovaná investice má v první fázi hodnotu 6,5 mil. EUR a předpokládá se, že budoucí provoz bude zaměstnávat kolem sta zaměstnanců.

Autor: Vladimír Váňa. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme