Prodává jen zboží z druhé ruky. Švédský koncept se osvědčil, zájem o něj mají i další státy

Nákupní centrum ve švédském městě Eskilstuna není výjimečné svou velikostí, ale sortimentem. Veškeré zboží od oděvů a hraček, až po elektroniku a potřeb pro domácnost, pochází z druhé ruky. Projekt ReTuna, na nějž upozornil server deníku The Guardian, iniciovala tamní městská rada kvůli snížení objemu městského odpadu. Podobné obchodní domy chtějí otevřít i v dalších zemích.



„Potkáte tu někoho, jak přináší starý jídelní stůl nebo počítač, o hodinu později na něj narazíte, jak odjíždí na novém motocyklu. Přesně to chceme,“ vypráví manažerka obchodního centra Anna Bergströmová.

Obchodní centrum funguje již pět let, v loňském roce tržby za recyklované výrobky dosáhly v přepočtu zhruba 28 miliónu korun. A obchodní koncept zaujal i další evropské státy, o otevření uvažují například v Německu, Švýcarsku a naposledy i ve Velké Británii.

„ReTuna není jen obyčejným obchodním centrem. Kromě jiného se angažuje i v organizování vzdělávacích akcí, workshopů a přednášek týkajícího se recyklace a soběstačného způsobu života““ píše se na webových stránkách projektu.

Nákupní centrum s 12 obchody navštíví ročně kolem 250 tisíc zákazníků. Práci v něm našla zhruba padesátka lidí z regionu, který v minuosti patřil k nejprůmyslovějším částem Švédska. Projekt vznikl za finanční podpory města, který na něj vynaložil v přepočtu necelých 400 miliónů korun.

„Švédové mají filosofii udržitelnosti rádi, ale často nákupy v second handech zaměňují za nákupy na bleších trzích. Snažili jsme se dostat co nejdále od těchto vžitých představ,“ dodává Bergströmová, která má za sebou více než 15-ti letou zkušenost vedením obchodních center.

Převzato z portálu e15.cz. Autorka článku: Petra Jansová.

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme